Bekijk het origineel

Veel immigranten in Israël zonder baan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Veel immigranten in Israël zonder baan

Overheid wil meer geld pompen in werkgelegenheidsprojecten

5 minuten leestijd

JERUZALEM - De toestroom van immigranten zorgt in Israël voor druk op de arbeidsmarkt. Het percentage werklozen is daardoor inmiddels gestegen tot 11,1 procent van de beroepsbevolking, aldus een bekendmaking van het Centraal Bureau voor Statistiek in Israël. In totaal telt Israël nu 140.000 werklozen. Premier Jitschak Rabin heeft zijn minister van financiën, Avraham Shohat, de opdracht te geven meer geld te pompen in werkgelegenheidsprojecten.

De stijging wordt vooral veroorzaakt door massa's nieuwe immigranten die de arbeidsmarkt op komen. Israël rekent dit jaar op de komst van 75.000 nieuwkomers. Dit is een aanzienlijke vermindering van de ruim 176.000 van 1991. In de komende drie jaar wordt rekening gehouden met 120.000 immigranten per jaar. Volgens het CBS zijn meer dan 100.000 immigranten die de afgelopen jaren zijn ge- >-v , arriveerd, reeds aan het werk, maar 40.000 anderen zijn er nog niet in geslaagd werk te vinden. Het percentage werklozen onder de immigranten is inmiddels teruggelopen van 38 procent in 1991 tot 30 procent in de eerste helft van 1992.

Werk

Nu het probleem van de huisvesting van de bijna half miljoen nieuwe immigranten goeddeels lijkt te zijn opgelost, zal de regering alle zeilen bij moeten zetten om de werkgelegenheid voor de nieuwe Israëliërs te vergroten. Een pas gepubliceerd rapport, getiteld "De nationale begroting van 1993 - 1995" (van de Bank van Israël, het ministerie van economie en planning en het ministerie van financiën), meldt dan ook dat de regering zich voor de uitdaging gesteld weet zo veel mogelijk werkzoekenden -zowel nieuwe immigranten als oudgedienden- aan banen te helpen die „stabiel en economisch nuttig zijn op lange termijn".

In het begrotingsvoorstel voor 1993 dat minister Shohat bij de Knesset heeft ingediend, is een bedrag van 10,7 miljard sjekels (7 miljard gulden) gereserveerd voor de absorptie van de immigranten. Dit jaar was dat nog 16,6 miljard sjekels (11 miljard gulden). De totale begroting bedraagt 101,1 miljard sjekels (67 miljard gulden) en is, aldus een document van het ministerie van financiën, vooral bedoeld om de werkloosheid te verminderen en de groei in de particuliere sector te vergroten.

Volgens het rapport "De nationale begroting van 1993 - 1995" zal het percentage werklozen in 1993 teruglopen tot 10,7 procent en in 1995 tot 9,1 procent. In 1995 zal het percentage werklozen niet meer hoger zijn dan voor deze golf van massa-immigratie. De beroepsbevolking zal in de komende jaren met 4,5 procent per jaar stijgen. In de jaren 1993-1995 zullen 180.000 mensen werk vinden in de handelssector en 60.000 in de dienstensector. Het aantal werklozen zal dalen met 20.000.

Ondernemingen

Het werkgelegenheidsproject dat het meest succes heeft gehad, is de oprichting van kleine ondernemingen. Volgens de Kamer van Koophandel zijn in de eerste helft van dit jaar maar liefst achtduizend kleine bedrijven opgericht, die werk verschaffen aan 20.000 mensen. Zo is het voorgekomen dat artsen en muziekleraren een winkel opgezet hebben en die met succes beheren. Overal in het land zijn nu centra opgericht waar aspirant-ondernemers advies kunnen krijgen en eventueel een lening om hun bedrijfje op te zetten. Volgens Uri Scharf van het Jerusalem Business Development Centre zijn er in Jeruzalem in het afgelopen anderhalfjaar 180 nieuwe zaken gestart, waar 650 mensen, hun boterham verdienen. Van hen is 60 procent immigrant.

Ook het ministerie van financiën draagt zijn steentje bij. In de begroting van 1993 zijn 1600 leningen voor immigranten gereserveerd van 10.000 gulden elk. Volgens Reuven Merhav van het ministerie van absorptie is 85 procent van de immigranten die al leningen hebben ontvangen, erin geslaagd de bedragen terug te betalen. Een andere richting waarin nu wordt gedacht is het inzetten van nieuwe immigranten bij de verbetering van de infrastructuur. Het is sowieso noodzakelijk om hieraan te werken, vooral met het oog op de economische ontwikkeling van het land. Na twee tot drie jaar -als de infrastructuur is uitgebreid- zal ook het bedrijfsleven verder zijn gegroeid en een plaats hebben gecreëerd voor nieuwe immigranten.

Last voor economie

De immigranten vormen deze jaren een last voor de economie, maar deskundigen zeggen dat zij na een jaar of zeven een enorme bloei van de economie zullen veroorzaken. De helft van hen heeft een academische of hogere beroepsopleiding genoten.

De Russische krant Novosti Nedeli meldde onlangs dat massa's nieuwe immigranten weigeren ongeschoold werk te doen, omdat ze dan nog niet eens het minimumloon krijgen. Het werk dat aangeboden wordt, levert in sommige gevallen minder op dan de werkloosheidsuitkeringen en niemand kan er een behoorlijk bestaan mee opbouwen.

Volgens het blad zijn vele nieuwe immigranten in Opper-Nazareth aan het werk gegaan als hulp in de huishouding en babysitter bij de rijke Arabieren in Galilea. Vele Arabieren hebben in de voormalige Sowjet-Unie gestudeerd -soms zelfs op hetzelfde instituut als de immigranten- en spreken daarom ook Russisch. Een Israëlische Arabier en een Russische immigrant zijn samen een im- en exportbedrijf begonnen en hebben tevens een winkel geopend in het centrum van Nazareth. „Het probleem is dat Mansur en Boris de gelukkige uitzondering vormen", schrijft het blad. „De werkloosheid onder zowel Arabieren als joden is hier extreem hoog".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 december 1992

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Veel immigranten in Israël zonder baan

Bekijk de hele uitgave van woensdag 9 december 1992

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken