Bekijk het origineel

SDU en Joh. Enschedé willen meer samen doen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

SDU en Joh. Enschedé willen meer samen doen

i Uitbreiding op gebied van identificatie-kaarten

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - SDU, de voormalige Staatsdrukkerij in Den Haag, en het grafische bedrijf Joh. Enschedé uit Haarlem gaan onderzoeken of verdere samenwerking mogelijk is bij de produktie van identificatie-documenten. Dit hebben beide bedrijven gisteren bekendgemaakt.

SDU en Joh. Enschedé waren begin dit jaar al een joint venture begonnen in verband met het maken van chippards en andere hoogwaardige ".cards" die onder meer voor het betaalverkeer, de gezondheidszorg en bedrijfsbeveiliging van allelei persoonlijke gegevens kunnen worden voorzien. Deze bundeling is zo goed bevallen, dat nu wordt bekeken hoe er verder kan worden samengewerkt.

Het onderzoek moet onder meer uitmaken in hoeverre de mogelijkheid bestaat om samen ook paspoorten en andere algemene identiteitspassen met een zeer hoge beveiligingsgraad te vervaardigen. Andere aandachtspunten zijn gezamenlijke verkoop en distributie.

Beide ondernemingen willen door investeringen in kennis, technologie en apparatuur de Europese marktpositie versterken. Ook wordt gedacht aan het ontwikkelen van aanvullende produkten en diensten op het gebied van beveiliging en privacy, eveneens met het oog op de te verwachten vraag op de Europese markt.

Niet verrast

Hoewel het onderzoek gisteren formeel nog niet bij de vakbonden bekend was, toonde bestuurder R. Laenen van Druk en Papier, de grafische bond. van de FNV, zich niet verrast over de aankondiging van SDU en Joh. Enschedé. In besprekingen tussen de bonden en de directies van beide ondernemingen is een eventuele verdergaande vorm van samenwerking volgens Laenen „zijdelings wel eens aan de orde geweest". Wat de gevolgen voor de werknemers zijn is nog onmogelijk in te schatten, aldus de vakbondsbestuurder.

Laenen staat niet negatief tegenover een verdergaande vorm van samenwerking. „Een bundeling van krachten is op zich best een goede zaak in verband met de buitenlandse concurrentie en de hoge ontwikkelingskosten van de produkten waar het om gaat".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 december 1992

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

SDU en Joh. Enschedé willen meer samen doen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 december 1992

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken