Bekijk het origineel

Bij DSM dreigen 250 gedwongen ontslagen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bij DSM dreigen 250 gedwongen ontslagen

Reorganisatieplan blijkt niet toereikend

2 minuten leestijd

HEERLEN (ANP) - Collectieve gedwongen ontslagen zijn bij het chemieconcern DSM niet meer te vermijden. Het eerder door het bedrijf bekendgemaakte reorganisatieplan, waarbij een verlies van tweeduizend arbeidsplaatsen voorzien was, blijkt niet toereikend.

De raad van bestuur van DSM heeft lit gisteren in Heerlen meegedeeld ian de vakbonden, aldus een woordvoerder van het bedrijf. Oorzaak is het iterk verslechterde economische klimaat bij de gehele chemiesector en /ooral bij de chemische bedrijven van DSM Limburg BV.

De directeur van deze BV, mr. E. Rongen, deed eerder deze week al iombere voorspellingen, waarbij hij liet doorschemeren dat gedwongen Dntslagen voor het eerst in de historie van DSM onvermijdelijk zullen zijn. Daarop lieten vakbondsvertegenwoordigers nog weten gedwongen ontslagen onbespreekbaar te vinden.

Op grond van de huidige inzichten Dedraagt het aantal boventallige persoleelsleden bij DSM rond duizend. Een bestuurslid van de Industriebond FNV schat het aantal gedwongen ontslagen jp tweehonderd tot driehonderd. De •aad van bestuur van DSM heeft aan ie vakbonden en aan de bij DSM beirokken andere instanties drie voorstellen gedaan.

Het eerste is uitbreiding van de seniorenregeling tot alle medewerkers die voor 1 januari 1995 58 jaar worden. Vervolgens het doen van optimale inspanningen om boventalligen van boven de 45 jaar aan ander werk binnen DSM of bij het fonds voor sociale instellingen te helpen. Ten slotte het voorstel om uit te zien naar ander werk buiten DSM voor boventallige medewerkers beneden de 45-jarige leeftijd. Mochten zij niet herplaatst kunnen worden, dan rest voor deze categorie geen andere oplossing dan gedwongen ontslag.

Zeer verrast

De vertegenwoordigers van de vakbonden toonden zich gisteren zeer verrast over de nieuwe reorganisatieplannen van DSM, die zij nog nader gaan bestuderen. Wel zeiden zij begrip te hebben voor de verslechterde economische situatie binnen de chemie. De Industriebond FNV wenst evenwel nadrukkelijk aan te tekenen dat hij reeds eerder gewaarschuwd heeft tegen de onhaalbaarheid van het eerdere reorganisatieplan concern 2000. Dat voorzag in het verdwijnen van tweeduizend arbeidsplaatsen voor 1995: twaalfhonderd plaatsen door het niet aanvullen van het natuurlijk verloop en door vervroegde uittreding alsmede achthonderd door het afstoten van personeelsleden naar andere bedrijven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 januari 1993

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bij DSM dreigen 250 gedwongen ontslagen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 januari 1993

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken