Bekijk het origineel

Vut in bouw wordt door succes te duur

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vut in bouw wordt door succes te duur

FNV: Werkgever moet herverzekering wao betalen

3 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - De Hout- en Bouwbond CNV maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van de vut in de bouwnijverheid. Volgens bestuurder G. Wildeman dreigt de regeling voor vervroegde uittreding aan haar eigen succes ten onder te gaan. De christelijke bouwbond zal het komende jaar dan ook bekijken hoe de kosten van de vut in de hand kunnen worden gehouden.

Werknemers in de bouw kunnen, als zij de laatste tien jaar in de bedrijfstak hebben gewerkt, op 60-jarige leeftijd met werken stoppen. Ook 57jarigen die 40 jaar hebben gewerkt (waarvan 30 in de bouw) hebben die mogelijkheid.

De regelingen zijn zo populair dat de vut-premie per 1 januari verhoogd moest worden van 3,9 tot 4,9 procent. Omdat werknemers de premie boven de 3 procent zelf moeten betalen, merken zij dat direct in hun portemonnee. De Hout- en Bouwbond CNV zal in het komende cao-overleg eisen dat de werkgevers de volledige premiestijging voor hun rekening nemen.

Gevoelig

Concrete voorstellen om de vut betaalbaar te houden, heeft Wildeman niet. Vanwege de gevoeligheid van het onderwerp wil hij zich ook niet binden aan een bepaald model. Denkbaar is volgens de vakbondsbestuurder „afschaffing van de 57-jarigenregeling of verlaging van de uitkeringen". „We zouden eventueel ook een relatie kunnen aanbrengen met de pensioenen", zei hij. Het meest voor de hand ligt echter dat er, net als in de cao voor het technisch en administratief personeel in de bouw, een paritaire commissie komt die de toekomst van de vut moet bestuderen.

De vut-discussie in de bouw staat niet op zichzelf. Ook in bij voorbeeld de metaalindustrie dreigen de kosten uit de hand te lopen. In die bedrijfstak hebben de vakbonden voorgesteld de huidige regeling vijf jaar vast te leggen om in de komende jaren een systeem van flexibele pensionering te ontwerpen voor de periode daarna.

Wao-verzekering

De Bouw- en Houtbond FNV vindt dat de extra kosten voor collectieve herverzekering van arbeidsongeschiktheid in de bouw- en houtsector volledig voor rekening moeten komen van de werkgevers. Zij immers hebben (ucheneiüie) aangedrongen op ingrepen in de wao en de Ziektewet. Het is dus niet meer dan een kwestie van eigen schuld dikke bult, vindt de bond.

De afloop van het wao-debat in de Tweede Kamer is nog niet helemaal in te schatten. Het lijkt er echter op dat de uitkeringen van de huidige wao'ers ontzien zullen worden. De kans is groot dat nieuwe arbeidsongeschikten daarvan de negatieve gevolgen in hun inkomens zullen ondervinden. Om die consequenties te verzachten, komen er wellicht mogelijkheden voor -collectieve of individuele- herverzekering.

De Bouw- en Houtbond is daar niet gerust op. De bouwnijverheid en de aanverwante sectoren kennen immers een hoog ziekteverzuim. Veel werknemers raken op relatief jonge leeftijd arbeidsongeschikt. De premies voor herverzekering zullen dus hoog zijn in vergelijking met bedrijfstakken waarin de gezondheidsrisico's kleiner zijn.

Als de vakbonden er in het komende het cao-overleg in slagen de extra kosten op het bordje van de werkgevers te krijgen, dan lijkt het regeringsbeleid te mislukken, zeker als dat ook in andere bedrijfstakken gebeurt. De wens van het kabinet is immers verlaging van de arbeidskosten. Met extra kosten voor herverzekering van arbeidsongeschiktheid zal dat er niet van komen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 januari 1993

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Vut in bouw wordt door succes te duur

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 16 januari 1993

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken