Bekijk het origineel

^^t is Nederland toch mooi!

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

^^t is Nederland toch mooi!

Foto's Kers en Hazelhoff nodigen uit om hun voorbeeld te volgen

3 minuten leestijd

in het voorwoord over het begeesterend perspectief van de natuurfotograaf dat iedereen zou moet inspireren die de macht en het inzicht heeft om van Nederland weer een natuurland te maken, waarin niemand hoeft te verzuchten: „Vluchten kan niet meer...".

Mooie volzinnen in een boek vol mooie foto's dus. Maar we hopen dat Buissink gelijk krijgt als hij zegt dat de tijd wellicht rijp is voor deze ruil van cultuurgrond naar natuurgebied.

We hopen het. Want bij het zien van Hazelhoffs foto's zie je jezelf al als natuurmens uit een ver verleden dwalen door de Hollandse wouden; zo vanuit de BMW 323i met autotelefoon, groengelaarsd en met verre'kijker oog in oog met zo'n wilde kat. Heerlijk.

Licht

We hopen het. Want wat is Nederland mooi! Bekijk ook eens het nieuwe fotoboek van Martin Kers. Ook van hem kwam er weer een fotoboek uit: "Natuur in Holland". Dit boek is een gecombineerde uitgave van uitg. Terra te Warnsveld en de Vereniging tot Behoud van Natuurmomenten in Nederland. Het voorwoord is geschreven door dr. Pieter Winsemius, voorzitter van de vereniging.

De foto's zijn zo mogelijk nog mooier dan die van collega Hazelhoff. De foto's van Kers zijn vooral adembenemend vanwege het licht: een nietszeggend stukje bos is ineens betoverend mooi door het gouden zonlicht dat met moeite door het bladerdak weet te dringen.

Kers heeft naam gemaakt met dit soort foto's. Sterk van compositie en fraai door het speciale licht. Geen storende elementen als milieuvervuiling en sociale wantoestanden. Dat legt hem geen windeieren. Heel wat boeken en kalenders (en ook mini-kalenders) verschenen vaji zijn hand. Ook nu is er weer een Holland-kalender.

Voorbeeld volgen

Martin Kers trok met zijn camera door een aantal van de vele natuurgebieden die Natuurmonumenten heeft aangekocht. „Door zijn lens genieten we mee van een verstilde levende omgeving en van een schoonheid, die ook een klein beetje van ons is", aldus Winsemius.

Mensen komen we nauwelijks tegen in deze fotoboeken. Fotograferen is weglaten. De omgeving door een kader bekijken. De mens is meestal buiten het kader van Kers gevallen. Soms niet. Zoals op die schitterende foto van vier mannen op campingstoelen en één fiets midden in het bos (blz. 139).

Na het bekijken van deze twee fotoboeken zou je zo hun voorbeeld volgen. Laat de 323i maar thuis en neem de fiets om de pracht van Nederland zelf te ondergaan. N.a.v. "Natuurlijk Nederland", door Fred Hazelhoff; Uitg. La Rivière en Voorhoeve, Kampen, 1991; 160 blz.; prijs 49,50 gulden; "Natuur in Holland", door Martin Kers; uitg. Terra, Warnsveld, 1992; 159 blz.; prijs 49,90 gulden; kalender "Holland 1993", door Martin Kers; Uitg. Schipper Art Produktions BV; Laren; prijs 37,50 gulden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 januari 1993

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

^^t is Nederland toch mooi!

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 januari 1993

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken