Bekijk het origineel

Brabantse boerenbond fel tegen mestbeleid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Brabantse boerenbond fel tegen mestbeleid

„Overheid moet einde maken aan heksenjacht"

3 minuten leestijd

De NCB-voorzitter wil dat Alders en Bukman zo snel mogelijk instemmen met de plannen van het landbouwbedrijfsleven. Die bestaan erin dat in 1995 elke veehouder zijn mestproduktie (uitgedrukt in fosfaten) met een kwart terugbrengt. De boer wordt op dat moment bovendien zelf verantwoordelijk voor de afzet van zijn overtollige mest. Lukt dat niet, dan mag de overheid de veestapel van de betrokken boer inkrimpen, aldus Latijnhouwers. „Inkrimping is geen taboe, maar de boer moet de kans krijgen zelf het initiatief te nemen".

De NCB, met 25.000 leden de grootste regionale boerenbond van Nederland, belegde gisteren een persconferentie uit onvrede over het beleid van de ministers Aiders (Milieubeheer) en Bukman (Landbouw). Volgens Latijnhouwers is het mestprobleem tot een slepend drama verworden, dat tot grote frustraties leidt onder de veehouders.

De boerenleider constateert dat de weerstand onder zijn achterban tegen de overheidsmaatregelen zo groot is, dat er momenteel sprake is van een „kritieke situatie". Directe aanleiding voor het NCB-protest zijn de plannen die Bukman en Alders voorbereiden voor het mestbeleid na 1995.

In die plannen worden verdere beperkingen gesteld aan de hoeveelheid mest die de boer op zijn land mag uitrijden. Het mestoverschot wordt daardoor zo groot, dat alleen een feitelijke inkrimping van de veestapel nog een oplossing kan bieden. Eerder stuurden het Landbouwschap en de produktschappen om die reden al een dreigbrief aan het kabinet.

Volgens Latijnhouwers ervaren zijn mensen de voortdurende aanscherping van de regels als een heksenjacht op de veehouderij. Terwijl het Nederlandse wagenpark almaar groeit, weet de landbouw steeds een beschuldigende vinger op zich gericht, aldus de NCB-voorzitter. „Het is een soort selectieve verontwaardiging, die wordt afgereageerd op de boeren".

Van een oorlogsverklaring wenst Latijnhouwers niet te spreken. Hij is het met Alders eens dat zowel de boeren als het milieu het slachtoffer worden van een „milieu-oorlog". Maar Latijnhouwers schuift de plannen van Bukman en Alders tegelijkertijd als zijnde „onbespreekbaar" van tafel.

Harde duidelijkheid

Latijnhouwers beklemtoont dat de veehouder in de eerste plaats behoefte heeft aan duidelijkheid, zodat hij zijn plan kan trekken. „Desnoods moet dat maar een harde duidelijkheid zijn". Momenteel ziet de veehouderij zich volgens hem gedwongen een afwachtende houding aan te nemen, uit angst voor inkrimping van de veestapel. Milieu-investeringen blijven daardoor uit.

Overbodig

Met het plan van de landbouw. Mineraal Centraal geheten, worden de voorgenomen overheidsmaatregelen „absoluut overbodig", aldus Latijnhouwers. „Wij voeren het plan uit op een manier dat er een draagvlak voor bestaat. Daar steken we ook onze nek voor uit. Andere zaken zijn voor ons onbespreekbaar".

Bukman en Alders weigeren momenteel akkoord te gaan met Mineraal Centraal, omdat ze het plan niet voldoende vinden om het mestprobleem op te lossen. Latijnhouwers bestrijdt dat. „We doen een oproep op de overheid en de samenleving om de landbouw de kans te geven het mestprobleem krachtdadig aan te pakken. Onze lijn heeft draagvlak, het overheidsbeleid niet. De overheid heeft de keuze tussen een actieve boer die zelf het initiatief neemt en een moedeloos gebukte boer die een afwachtende houding aanneemt".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 februari 1993

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Brabantse boerenbond fel tegen mestbeleid

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 februari 1993

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken