Bekijk het origineel

„Flevoland moet druk op Utrecht verlichten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Flevoland moet druk op Utrecht verlichten"

College GS presenteert ontwerp-streekplan

4 minuten leestijd

UTRECHT - „De provincie Flevoland moet met ons meeademen. Daar is ruimte, iiier niet. We gaan geen mensen deporteren van Utreclit naar Flevoland. Dat kunnen en willen we niet. Maar de druk op de provincie Utrecht wordt te groot. Gedeputeerde Staten van Flevoland zijn dat volledig met ons eens en willen ons helpen".

Dat zei de Utrechtse gedeputeerde drs. A. G. W. Schapenk (Ruimtelijke Ordening) gisteren tijdens de presentatie van het ontwerp-streekplan. In het plan geven GS aan hoe zij denken over de ruimtelijke ontwikkeling in de provincie. Daarbij gaat het vooral om woningbouw, de aanleg van bedrijventerreinen, werkgelegenheid, verkeer en vervoer, recreatie, landbouw en natuur.

Volgens Schapenk is niet de behoefte bepalend, maar de hoeveelheid beschikbare ruimte. Om het huidige tekort van 41.500 woningen weg te werken en de bevolkingsgroei op te vangen, zou de provincie Utrecht tot 2005 zo'n 110.000 huizen moeten bouwen. Dat is onhaalbaar. Daarom gaan GS ervan uit dat er in dat jaar nog 19.000 woningen te weinig zijn. Het streekplan voorziet tot 2005 in de bouw van 90.000 woningen. Daarvan moeten er volgens het Utrechtse college 3000 in Zuidelijk-Flevoland komen. Dat betekent voor Flevoland een bouwtempo van 600 woningen per jaar. Van de 88.000 woningen die in de provincie Utrecht moeten komen, is 80 procent gepland in de stadsgewesten Utrecht en Amersfoort. Voor ongeveer de helft van dit aantal moeten nieuwe bouwlocaties gezocht worden.

Uitwijken

GS willen in het stadsgewest Utrecht een „vestigingsmilieu met internationale wervingskracht". Zij geven toe dat er nog veel onzekerheid is over bestaande bouwplannen, zoals in de stad Utrecht, het Zenderpark (Dsselstein), Nieuwegein-Noord en Vleuten-Zuid. Zo twijfelt het provinciebestuur nog steeds aan de financiële haalbaarheid van woningbouw in het kassengebied bij Vleuten. Als de bestaande woningbouwplannen daar niet dooigaan, wil het college uitwijken naar de reservelocatie Rijnenburg.

Het provinciebestuur gaat voorlopig uit van de bouw van 12.000 woningen op nieuwe locaties in Vleuten-De Meem. Op Utrechts grondgebied zijn 5000 huizen gepland ten westen van de A-2 en 4000 in de stad zelf. In Houten-Zuid moeten 8000 woningen komen. In het stadsgewest Amersfoort is vooral woningbouw gepland in de wijken Nieuwland (AmersfoortNoord) en Hooglanderveen, waar ook een nieuw bedrijventerrein is gepland.

Identiteit

In Zuidoost-Utrecht (Utrechtse Heuvelrug, Kromme Rijngebied en Gelderse Vallei) is het provinciebestuur „uiterst terughoudend" met woningbouw vanwege het fraaie landschap. Ten oosten van Veenendaal willen GS tot 2005 zo'n 2000 woningen bouwen, waarvan een aantal op grondgebied van Ede. Bij het station Veenendaal-De Klomp is een nieuw bedrijfterrein gepland.

Het westelijk deel van de provincie (Vechtstreek, Loosdrechtse en Vinkeveense Plassen) maakt deel uit van het Groene Hart. Daarom worden daar „in het geheel geen nieuwe locaties voor woningen of bedrijven gepland". Wel wil het provinciebestuur zich inzetten voor verbetering van het leefmilieu in dorpen. Gedeputeerde Schapenk nam nadrukkelijk afstand van de gedachte dat elk open plekje in een dorp volgebouwd moet worden. „Het is niet de bedoeling dat we vraatzuchtig, mateloos en oeverloos gaan inbreiden. De identiteit van het dorp staat centraal".

Elders doen

Wat betreft het landelijk gebied (70.000 hectare van de provincie) gaan GS uit van handhaving van de bestaande landbouw. Wel moeten boeren meer rekening houden met het milieu en de kwaliteit van het grondwater. Ook willen GS nieuwe natuurgebieden aanleggen, bij voorbeeld op vliegveld Soesterberg dat in de toekomst mogelijk geheel vrijkomt. Schapenk voelde er weinig voor het vliegveld vo| te bouwen met woningen. „Als er mensen met deigelijke plannen komen, zal ik ze vriendelijk helpen dat elders te doen"

GS moeten de statencommissie Ruimte en Groen en de Provinciale Planologische Commissie nog om advies vragen. Daarna gaat het ontwerpstreekplan de inspraak in. Voor de zomer van 1994 moeten Provinciale Staten het streekplan definitief vaststellen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 juli 1993

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

„Flevoland moet druk op Utrecht verlichten

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 juli 1993

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken