Bekijk het origineel

Nfederland wilde mark tiiet uit EMS halen''

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nfederland wilde mark tiiet uit EMS halen''

3ij Franse bank waren deviezenreserves op

3 minuten leestijd

BRUSSEL (ANP) - Het voorstel m de Duitse mark tijdelijk uit het luropese Monetaire Stelsel (EMS) ; halen is mede door toedoen van lederland gestrand. Dit blijkt uit itlatingen van de Belgische minis;r van financiën, Philippe Maytadt, in een gisteren gepubliceerd iterview met het dagblad De Stanaard.

Tijdens de onderhandelingen over :^ding van het zwaar onder druk ;aande EMS, die tot afgelopen zonag diep in de nacht voortduurden, 'as het uit het stelsel stappen van de lark een van de mogelijkheden, laystadt: „Nederland wilde echter •uitsland volgen. Daarop stelde .uxemburg dezelfde eis. België sloot ich daarbij aan en vervolgens wilden ok de Denen hetzelfde. Door dit dolino-effect dreigde de Franse frank Heen over te blijven met de (zwakke;) peseta en escudo. Dat was voor 'rankrijk onaanvaardbaar".

Volgens het Franse weekblad Paris latch is over het voorstel de vrijdag oor de bijeenkomst van EG-ministers an financiën in Parijs geheim overleg evoerd tussen de Duitse minister 'heo Waigel, de vice-president van de )uitse Bundesbank, Hans Tietmeyer, e Franse minister van economische aken Edmond Alphandéry en de preident van de Franse centrale bank, acques de Larosiére. Duitsland zou 5en geen bezwaar gemaakt hebben teen deze oplossing.

Uiteindelijk werd in de nacht van zondag op maandag besloten tot de geruchtmakende forse versoepeling van de marge waarbinnen de EMS-valuta's rond de spilkoersen mogen schommelen van 2,25 procent tot 15 procent. Alleen voor de koersverhouding tussen de mark en de gulden geldt nog een maximaal toegestane afwijking van 2,25 procent. Minister Maystadt zei in het interview met De Standaard dat het de doelstelling van de Belgische regering blijft om de frank de mark „van dichtbij te laten schaduwen".

Steunaankopen

Uit de gisteren gepubliceerde weekstaat van de Franse centrale bank blijkt dat de instelling vorige week volledig door haar deviezenreserves is heengeraakt als gevolg van steunaankopen van Franse franken om de koers overeind te houden. Op 22 juU had de bank nog 103 miljard frank (ƒ 34 miljard) aan reserves en een week later, vorige week donderdag, was het saldo drie miljard frank negatief doordat moest worden geleend. De vrijdag daarop werden nog eens tientallen miljarden franken besteed aan interventies op de wisselmarkten. Dat geld werd grotendeels geleend in marken van de Bundesbank.

De Franse centrale bank had begin juli nog een deviezenreserve van 145 miljard frank. De reserve zal opnieuw worden opgebouwd door geleidelijk franken te verkopen in ruil voor vreemde valuta's.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 augustus 1993

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Nfederland wilde mark tiiet uit EMS halen''

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 augustus 1993

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken