Bekijk het origineel

Grieks-Orthodoxe Kerk legt drie popes zwijgen op

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Grieks-Orthodoxe Kerk legt drie popes zwijgen op

Synode voert arrest van Staatsraad niet uit

2 minuten leestijd

ATHENE (AFP) - De synode van de Grieks-Orthodoxe Kerk heeft drie bisschoppen verboden voor te gaan in de eredienst. Zij worden ervan beschuldigd de kerkorde een aantal keren te hebben geschonden, zo blijkt uit een communiqué van de synode.

De aartsbisschop van Athene en primaat van Griekenland, Serafim, had de synode voor een bijzondere zitting bijeengeroepen naar aanleiding van een reeks gewelddadige incidenten die door aanhangers van een van de drie bisschoppen, Nikodemos, waren uitgelokt in een kerk in Kifissia, waar de bisschop van Attica (het gebied rond Athene) zetelt.
Voor de televisiecamera's drongen tientallen betogers met geweld de kerk binnen. Zij achtervolgden en sloegen prelaten die trouw zijn aan bisschop Bartholomeos, die door de synode tot opvolger van de geschorste bisschop Nikodemos was benoemd.
Soortgelijke incidenten deden zich in Larissa, in het centrum van Griekenland, voor. Volgens de woordvoerder van de synode waren onder de demonstranten leden van Stavros (kruis), een groepering die zich verwant voelt met de ultra-nationalistische bisschop van Fiorina, mgr. Avgoustinos.

Problemen
De problemen ontstonden vorige maand toen de Griekse Raad van State de bisschoppen Nikodemos van Attica, Theologos van Larissa en Konstantinos van Karditsa in hun functie herstelde.
De drie bisschoppen zijn tijdens de militaire dictatuur (1967-1974) benoemd en na het herstel van de democratie afgezet.
De synode weigerde het arrest van de Staatsraad uit te voeren, wat leidde tot conflicten met de overheid en de recente incidenten uitlokte.
De synode sprak gisteren uit dat elke prelaat die na een beslissing van de kerk zich tot een overheidsorgaan wendt, op een lange straf kan rekenen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 augustus 1993

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Grieks-Orthodoxe Kerk legt drie popes zwijgen op

Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 augustus 1993

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken