Bekijk het origineel

Blokker grootste op 't gebied van speelgoed

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Blokker grootste op 't gebied van speelgoed

Aandeel in Retailnet 'geruild' voor Intertoys

3 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De banden die het Bijenkorf-concern (KBB) heeft met Blokker via detaillist Retailnet, verdwijnen naar het zich laat aanzien voor het eind van dit jaar. Blokker zal zijn aandeel van 35 procent in Retailnet overdoen aan KBB, die dan geheel eigenaar wordt van deze groep. De Retailnet-onderdelen Marskramer/Familux en Intertoys gaan samen met het bij deze keten in gebruik zijnde vastgoed bij de transactie naar Blokker.

Blokker, die het al voor het zeggen heeft in de speelgoedketen Bart Smit, krijgt door de overneming van Intertoys een machtspositie op de speelgoedmarkt. De concentratie vindt plaats na het opkomen van de Amerikaanse speelgoedketen Toys R Us.

Retailnet exploiteert naast de huishoudwinkels en de speelgoedzaken die naar Blokker verdwijnen nog tien ketens van detailhandelszaken. Bekende daarvan zijn Amici en Prenatal (babymode), Bruna (boeken) en Lampenier. In totaal telt Retailnet nu 2800 volledige arbeidsplaatsen. Daarvan hebben er 1200 betrekking op Marskramer en Intertoys.

Slagkracht
Een woordvoerder van KBB maakt er geen geheim van dat zijn concern eigenlijk al sinds 1988 streeft naar het volledige bezit van Retailnet. Toen verwierf het concern de meerderheid in de groep.

Retailnet boekte vorig jaar een netto-omzet van ƒ 854 miljoen. Er waren eind december 488 eigen winkels en 685 franchise-vestigingen. Bij fi-anchising sluiten zelfstandige winkeliers zich aan bij een organisatie en voegen zich in de winkelformule.

Zowel de huishoudmarkt als de speelgoedmarkt kenmerkt zich door een teruglopende groei. Expansie is nauwelijks meer mogelijk en eigenlijk alleen nog te realiseren door penetratie in verzorgingsgebieden van bestaande winkels. Een scherpere concurrentie op de markten, zoals door de komst van de Amerikaanse Toy R Us naar Nederland onlangs, dreigt de winstgevendheid van alle partijen aanzienlijk aan te tasten. Door bundeling van activiteiten bij Blokker kunnen de speelgoedwinkels hun slagkracht vergroten.

Tevreden

De Dienstenbonden van FNV en CNV hebben een principe-akkoord afgesloten voor het sociale beleid. De FNV Dienstenbond is tevreden. Een woordvoerder: „We hebben duidelijke garanties van Blokker voor de rechtspositie van het personeel. De werkgelegenheid blijft gehandhaafd. Maar belangrijker is dat de oude rechten rond arbeidsvoorwaarden en pensioen blijven gelden".

Verder zal Blokker de ketens Intertoys (45 speelgoedzaken) en Marskramer (86 huishoudzaken) zelfstandig voortzetten en de eigen identiteit handhaven. De FN V-bond vindt dat van belang, omdat Blokker al de speelgoedwinkel Bart Smit en de eigen Blokker-huishoudzaken heeft, die dus in feite concurreren met Intertoys en Marskramer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 november 1993

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Blokker grootste op 't gebied van speelgoed

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 november 1993

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken