Bekijk het origineel

Europese Unie nodigt Jeltsin uit

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Europese Unie nodigt Jeltsin uit

2 minuten leestijd

BRUSSEL - De Belgische premier Jean-Luc Dehaene heeft gisteren in Moskou als voorzitter van de Europese Unie president Boris Jeltsin uitgenodigd om begin december naar Brussel te komen voor het ondertekenen van een Europees-Russisch samenwerkingsverdrag.

De onderhandeUngen over dit verdrag zijn nog niet afgerond, maar volgens diplomatieke zegslieden zou het mogelijk zijn om 9 december alvast een intentieverklaring te ondertekenen. Jeltsin zou dan verder in Brussel overleg kunnen plegen met de Europese regeringsleiders, die 10 en 11 december voor hun reguliere halfjaarlijkse topconferentie in de Europese hoofdstad bijeenkomen.

President Jeltsin heeft nog niet definitief gezegd of hij zal komen, maar de Russische minister van buitenlandse zaken. Andrei Kozyrev, verklaarde na afloop van de besprekingen van Dehaene met Jeltsin, „dat ik denk dat wij ons op dat bezoek moeten voorbereiden".

Premier Dehaene was gisteren voor een bliksembezoek naar Moskou gevlogen voor topoverleg met de Russische autoriteiten. Dat overleg was wegens de politieke spanningen in Rusland al tweemaal uitgesteld. De Europese Unie wil nauwere betrekkingen met Moskou, om daarmee de Europese steun te demonstreren voor het democratiserings- en hervormings-beleid van president Jeltsin.

Het Europees-Russische samenwerkingsverdrag zal afspraken omvatten op het gebied van commerciële, economische, financiële en wetenschappelijke samenwerking. Europees commissaris Van den Broek, die samen met Europees Commissie-voorzitter Delors premier Dehaene vergezelde, verklaarde dat er nog enkele ingewikkelde knelpunten moeten worden opgelost. Eén daarvan is bij voorbeeld de handel in nucleaire goederen.

Verder is er ook nog geen overeenstemming over de rechten van Russische werknemers en hun gezinnen binnen de Europese Unie. De Europese delegatie heeft ook gesproken over het sturen van Europese (EU) waarnemers naar de parlementaire verkiezingen in Rusland op 12 december. President Jeltsin heeft zijn Europese gasten beloofd, dat die waarnemers de nodige faciliteiten zullen krijgen, zodat duidelijk zal worden „dat het om eerlijke verkiezingen gaat". Aldus Commissaris Van den Broek, die de Russische president citeerde. De Europese delegatie is gisterenavond naar Brussel teruggekeerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 november 1993

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Europese Unie nodigt Jeltsin uit

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 november 1993

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken