Bekijk het origineel

Nationale conferentie in Algerije mislukt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nationale conferentie in Algerije mislukt

Kafi roept op tot beëindiging geweld

3 minuten leestijd

ALGIERS (AFP/RTR/DPA) Bij de opening van de Nationale Conferentie in Algerqe die een aanzet tot politieke verzoening moet geven, heeft het Algerijnse staatshoofd, All Kafi, gisteren onderstreept dat democratie zonder beëindiging van het geweld onmogelijk is. De conferentie, die gisteren in Algerije is begonnen, is al direct op een mislukking uitgelopen nadat ook een coalitie van kleinere oppositiepartijen zich terugtrok.

Al eerder was de geloofwaardigheid van de conferentie tot een mimimum gedaald doordat vijf van de zes grootste partijen haar boycotten, waaronder ^ de voormalige regerende partij het Nationale Bevrijdingsfront (FLN) en de machtige Berberpartij Front van Socialistische Krachten. De Nationale Constitutionele Vergadering (een coalitie van twaalf kleinere oppositiepartijen), die wel meedeed aan de gesprekken, trok zich gisteren terug omdat de conferentie als een „nutteloze oefening" werd beschouwd. UMWeg

De enige aanwezige islamitische partij, de Beweging voor een Islamitische Maatschappij, dreigde van de gesprekstafel weg te lopen uit protest tegen een nieuwe regeling die Algerije voor het einde van de maand een nieuwe president moet opleveren. De Beweging was het niet eens met het voorstel dat de nieuwe president door het regerende Hoge Staatscomité wordt gekozen in plaats van door de conferentie, zoals oorspronkelijk de bedoeling was. Bronnen meldden dat de 59-jarige voormalige minister van buitenlandse zaken Abdelaziz Bouteflika wordt gezien als de overgangspresident.

De regering, niet bij machte het geweld te keren, heeft langs een omweg geprobeerd contacten te leggen met de fundamentalistische beweging. In ballingschap levende leiders van het FIS hebben echter strenge voorwaarden gesteld aan een dialoog met de regering. De voorzitter van de conferentie, Joussef Khatib, sprak een in de staatskrant El-Massaa verschenen bericht tegen dat afgevaardigden van het FIS zouden deelnemen aan de conferentie. Het staatscomité moet volgens plan maandag de macht overdragen aan de overgangsregering, die ervoor moet zorgen dat binnen drie jaar presidentsen parlementsverkiezingen gehouden kunnen worden. Behalve tientallen kleine politieke partijen namen ook vakbonden en tal van maatschappelijke organisaties deel aan de twee dagen durende conferentie. rest van het land. Gonzlez en de hele regering hebben zich tot nu toe opvallend stil gehouden. De premier heeft er zelfs, om een confrontatie uit de weg te gaan, op gewezen dat de staking een grondwettelijk recht is. Gonzalez vreest vooral dat de buitenlandse investeerders alleen maar angstiger zullen worden om geld in Spanje te stoppen.

Bovendien, vindt het kabinet -en dat is de enige boodschap die deze dagen naar buiten komt- heeft de staking geen draagkracht, juist omdat de hervorming van de arbeidsmarkt als enig doel juist meer banen nastreeft. GonzSlez, die ook secretaris-generaal van de PSOE is, maakt moeilijke tijden mee, op een moment dat hij zich volledig inzet bij de voorbereiding van het 33e partijcongres, dat in maart plaatsheeft.

De vierde algemene staking is een teken van de impasse die zich in Spanjes politieke leven voltrekt. De vakbonden hebben daaraan bijgedragen door de staking niet alleen als middel tegen de regering, maar ook tegen het parlement te gebruiken.

Volgens econoom Gabriel Tortella is dat een duidelijk teken van onmacht. De Spaanse vakbonden hebben het laagste aantal leden in Europa. Dat stelt hen, aldus deze voormalige socialistische activist, in een onderdanigheidspositie ten opzichte van de regering om financiële middelen te verkrijgen. Dat compenseren de vakbonden weer, zo meent Tortella, met veel retoriek. Als het parlement na zestien jaar vrijheid inderdaad de hoogste democratische instantie is, dan zijn de vakbonden aan een bijna onmogelijke slag begonnen, die ook hun eigen ondergang zou kunnen inluiden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 januari 1994

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Nationale conferentie in Algerije mislukt

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 januari 1994

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken