Bekijk het origineel

Bedevaart naar Mekka leidt weer tot spanningen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bedevaart naar Mekka leidt weer tot spanningen

Gebruikelijke onenigheid tussen Theren en Riaad over aantal Iraanse pelgrims

4 minuten leestijd

RIAAD - Onenigheid over het maximale aantal Iraanse pelgrims dat Saoedi-Arabië wil toelaten op de jaarlijkse bedevaart naar Mekka heeft de relatie tussen beide landen opnieuw onder sterke druk gezet.

„Iran wil graag goede relaties met zijn islamitische buurlanden, Saoedi-Arabië inbegrepen, maar dat kan niet alleen van onze kant komen", zei de Iraanse woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken. 

De twist laaide op nadat de autoriteiten in Saoedi-Arabië aan Teheran lieten weten dat in mei slechts 55.000 Iraniërs naar Mekka mogen komen om hun religieuze plichten te vervullen. Dat is de helft van het aantal .Iraniërs dat zich vorig jaar in smetteloos linnen wikkelde om rond de Kaba in Mekka te lopen.

Waarschuwing

Op de verlaging van het aantal Iraanse pelgrims reageerde Teheran boos. „Riaad wil niet meer dan 55.000 Iraniërs toelaten, ondanks een akkoord dat we in 1991 sloten waarin werd vastgelegd dat we jaarlijks met 115.000 mensen mogen komen", aldus Mohammed Rey-Shahri, die verantwoordelijk is voor de Iraanse pelgrims.

Inderdaad bezochten de afgelopen jaren steeds meer dan 110.000 pelgrims uit Iran de 'heilige' steden van Saoedi-Arabië, maar de autoriteiten in Riaad hebben altijd ontkend dat er sprake is van een „regeling".

Teleurstelling

Rey-Shahri waarschuwde Riaad dat de onenigheid de normalisatie van de betrekkingen tussen beide landen in gevaar brengt. De Iraanse geestelijke leider Ali Khamenei concludeerde in een preek zondag dat de Saoedische regering „het moei,lijk maakt" voor Iraanse pelgrims om naar Mekka te gaan. Ook zei Khamenei dat Saoedi-Arabië zich als „instrument door de Verenigde Staten" laat gebruiken. Hij dreigde Saoedi-Arabië verder met „de woede van het Iraanse volk".

Saoedi-Arabië heeft tot de verlaging van het aantal Iraanse pelgrims besloten nu koning Fahd in toenemende mate teleurgesteld is in het gebrek aan matiging van het Iraanse buitenlandse beleid. Radicale facties in Iran blijven zich mengen in de zaken van landen als Soedan, Egypte en Algerije, ondanks beloftes van president Rafsanjani om daar een eind aan te maken.

Een woordvoerder van de Saoedische regering sprak zijn verbazing uit over de opgewonden reactie van Iran. „We krijgen heel tegenstrijdige berichten uit Iran. De president, Rafsanjani, spreekt steeds over het verbeteren van de betrekkingen, maar Khamenei verrast ons met onverantwoorde en onwaardige uitspraken, die zijn gevolgd door een dwaze mediacampagne. Wat is het beleid van Iran?"

Saoedi-Arabië ontkent dat het in 1991 een speciale regeling trof met Iran, en wijst op de regeling die in 1988 werd getroffen met de ministers van buitenlandse zaken van de hele Arabische wereld. Die gingen akkoord met een quota-systeem. Elk land mag jaarlijks 1:1000 burgers naar Saoedi-Arabië sturen. 

De religieuze leiders in Riaad verdedigen dit beleid door te wijzen op de onmogelijkheid om meer pelgrims in Mekka en Medina te herbergen. Jaarlijks komen ongeveer miljoen moslims uit de hele wereld naar het bedevaartsoord, terwijl ook miljoenen Saoediërs naar Mekka komen.

„We doen alles om de steden Mekka en Medina zo veel mogelijk pelgrims te laten bevatten. Maar we kunnen ons niet veroorloven de bergen rond Mekka te verplaatsen. Allah zelf heeft de grenzen bepaald van de heilige plaatsen", zei een Saoedische woordvoerder.

Een jaar voordat die 'één-promille'-regeling werd getroffen, vonden in Mekka gevechten plaats tijdens de bedevaart, waarbij ongeveer 400 Iraanse pelgrims een demonstratie voor RKhomeini begonnen.

Olieproduktie

De spanning tussen Iran en Saoedi-Arabië is groot sinds de revolutie van Khomeini in 1979. Sindsdien staan Teheran en Riaad lijnrecht tegenover elkaar, omdat beide regimes zichzelf als de ware vertegenwoordigers van de islam beschouwen. Bovendien beschouwen beide landen zich als de „natuurlijke" heersers over de Perzische (of Arabische) Golf

Ook wat betreft hun oliebeleid verschillen beide landen nogal eens. In dagblad Theran Times beschuldigde Iran zijn overzeese buurland donderdag van overproduktie, waardoor de olieprijzen momenteel heel laag zijn.

Saoedi-Arabië reageerde verbaasd. „Niet wij produceren te veel, het is juist Iran dat zich niet aan de quota houdt. Daardoor blijven de prijzen laag". Saoedi-Arabië heeft binnen OPEC een quotum van 8 miljoen vaten per dag, terwijl Iran 3,7 miljoen vaten mag produceren. 

Samen produceren Iran en Saoedi-Arabië dus ongeveer de helft van de totale produktie van OPEC. Vrijdag komt OPEC bijeen om te overleggen over hoe de olieprijzen kunnen worden verhoogd. Dat de belangrijkste producenten opnieuw op gespannen voet staan, verkleint de kans dat OPEC tot produktieverlagingen zal besluiten, vrezen olie-experts in de Golf.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 maart 1994

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bedevaart naar Mekka leidt weer tot spanningen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 maart 1994

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken