Bekijk het origineel

Van Ulsen & Voerman

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Van Ulsen & Voerman

1 minuut leestijd

De acteur Henk van Ulsen heeft zijn collectie -ruim 200 schilderijen, aquarellen en tekeningen- van Jan Voerman (1857-1941) overgedragen aan de Hannema-de Stuers Fundatie in Wijhe. Komend najaar is een expositie van deze kunstwerken in het museum Kasteel Het Nijenhuis in Wijhe. De verzameling geeft een breed beeld van het oeuvre van Jan Voerman. Behalve IJssellandschappen, waaraan Voerman zijn nationale bekendheid dankt, omvat de aangekochte collectie bloemstillevens, dierstudies en genrestukken. De laatsten dateren uit Voermans Amsterdamse periode, waarin hij omging met schilders zoals Breitner, Israels en Toorop. Het Nijenhuis bezit diverse werken van Voermans tijdgenoten.

Van Ulsen, evenals Voerman in Kampen geboren, heeft een kwart eeuw lang gewerkt aan zijn Voerman-verzameling. Hij geldt als een groot kenner van de schilder. Van Ulsen zocht een onderkomen voor zijn bezit om te voorkomen dat het werk later afzonderlijk wordt geveild. Hij heeft zijn collectie aan Het Nijenhuis verkocnt, niet aan het in Hattem gevestigde Museum Voermanhuis.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 juni 1994

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Van Ulsen & Voerman

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 juni 1994

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken