Bekijk het origineel

Kinderen slachtoffer van sekstoerisme

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kinderen slachtoffer van sekstoerisme

3 minuten leestijd

HAMBURG (DPA) - Kinderprostitutie en seksuele uitbuiting van minderjarigen gelden als de weerzinwekkendste vorm van moderne slavernij. Ongeveer tien miljoen kinderen worden volgens gegevens van de Verenigde Naties op deze manier vernederd en verkracht. Dit gebeurt vooral in ontwikkelingslanden in de Derde Wereld.

Talloze meisjes en jongens op kinderleeftijd worden als seksslaven in bordelen opgesloten, door sekstoeristen uitgebuit of mishandeld voor zaken in de sfeer van pornografie, waarmee miljarden gemoeid zijn. Jaarlijks komen er volgens de hulporganisatie "Terre des Hommes" één miljoen kinderen bij die in de klauwen van souteneurs, bordeeleigenaren en gewetenloze zakenlui terechtkomen.

Maar seksvakantiegangers uit de Verenigde Staten, West-Europa, Japan of Australië lopen sinds korte tijd het risico dat ze er niet meer ongestraft af komen als ze zich aan kinderen vergrijpen. Politie en Justitie in landen die in dit verband bekend staan, zoals Thailand en de Filippijnen, treden er strenger tegen op. Wie in het buitenland in een bordeel of op een hotelkamer betrapt wordt op seks met minderjarigen, wacht vaak bij thuiskomst een proces.

„Waarom reizen mannen uit de rijke industrielanden de halve wereld rond om kinderen in de Derde Wereld te verkrachten?" Met deze vraag begonnen organisaties voor de bescherming van kinderen in 1990 in Thailand een internationale voorlichtingscampagne over de gevolgen van het sekstoerisme.

Feit is, dat de kinderprostitutie in Azië, Afrika en ook in Latijnsamerikaanse landen als bij voorbeeld Brazilië de laatste jaren flink is toegenomen, hand in hand met de groeicijfers van het lange-afstandstoerisme.

Thailand

Voorbeeld Thailand: jaarlijks doen meer dan vijf miljoen vakantiegangers het land aan. De Duitsers vormen na de Japanners de op een na grootste groep. In de ervaring van "Terre des Hommes"-deskundige Christa Dammermann is twee derde van de mannen onder hen sekstoerist. „En ongeveer 10 procent van hen koopt seks met kinderen".

Met dit soort toeristen „begon de massale vraag naar kinderprostitutie, zodat groepen handelaren ondertussen in Birma en China meisjes ontvoeren en naar bordelen in Thailand slepen", zo meldt Dammermann. Vaak worden de kinderen in massagesalons regelrecht gevangen gehouden en volgestopt met tabletten en verdovende middelen. „Voor de meisjes is er nauwelijks een ontsnappen uit het bordeel mogelijk".

Tegelijk groeit ook het verzet tegen het seksueel misbruiken van kinderen, te meer omdat bijna alle lidstaten van de Verenigde Naties zich ertoe verplicht hebben, de rechten van de kinderen te beschermen. In de Filippijnen zijn hele wijken met bordelen gesloten. In Thailand heeft premier Chuan Leekpai de strijd tegen de kinderprostitutie tot doel van de regering verklaard.

Humanitaire organisaties werken samen met Interpol om kinderbeulen in hun eigen land voor de rechter te brengen. Ze eisen een sterkere veroordeling van de kinderprostitutie in de landen waar de sekstoeristen vandaan komen. In ieder geval moeten kinder-sekstoeristen er in toenemende mate mee rekenen dat zij zich voor hun daden moeten verantwoorden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 juni 1994

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Kinderen slachtoffer van sekstoerisme

Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 juni 1994

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken