Bekijk het origineel

Injectie-pen kan helpen bij reactie op wespesteken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Injectie-pen kan helpen bij reactie op wespesteken

2 minuten leestijd

ASSEN (ANP) Mensen met een allergische reactie op steken van wespen en andere insecten zouden altyd een zogenoemde adrena-pen by zich moeten dragen.

Bij een steek van wesp of bij kunnen zij zelf, of omstanders, met zo'n injectie-pen antistoffen in het lichaam spuiten, waardoor de reactie beperkt blijft. Niet iedereen is echter van het bestaan van de pen op de hoogte, meent J. Kamsteeg, voorzitter van de Stichting Allergie Informatie (All-in). Zaterdag is in het Wilhelminaziekenhuis in Assen een 44-jarige vrouw uit Zuidlaren opgenomen die na een wespesteek in coma was geraakt. De vrouw was varunorgen nog niet bij bewustzijn.

Volgens allergie-therapeut Kamsteeg krijgen jaarlijks enkele tientallen mensen te maken met een hevige allergische reactie op een steek van een insect. Hoewel er geen precieze aantallen bekend zijn, waren het er vorig jaar aanzienlijk minder dan in de jaren daarvoor. De oorzaak is makkelijk te achterhalen: er waren minder warme, zonnige dagen en daardoor waren mensen maar zelden massaal buiten te vinden. Bovendien waren er door het weer ook minder wespen.

Het zomerweer van nu zorgt voor een toenemend aantal allergische reacties. Normaal gesproken levert een wespesteek een buh op van ongeveer 3 centimeter doorsnee en 1,5 centimeter hoog. Bij mensen met een allergie kan de reactie variëren van een rode, gezwollen arm, tot een shock. Daarbij is het volgens Kamsteeg wel zo dat de allergie wordt opgebouwd. Iemand moet al een paar keer zijn gestoken (met allergische reactie als gevolg) voor er uiteindelijk een shock volgt.

Voor mensen met een extreme allergie zijn er therapieën waarmee het gehalte antistoffen bepaald kan worden. Voor een periode is iemand dan „redelijk veilig". Kamsteeg wijst er wel op dat die periode beperkt is. ,J^a één h. anderhalf jaar zou opnieuw gemeten moeten worden hoe veilig iemand nog is". Bij een hevige allergische reactie op een insektesteek is het van belang zo snel mogelijk een arts te waarschuwen. Verder moet het insekt direct verwijderd worden, en moet de wond worden uitgezogen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 juli 1994

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Injectie-pen kan helpen bij reactie op wespesteken

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 juli 1994

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken