„Wij willen niet een mens navolgen, maar het Woord"
Strict-baptist-kerk Grand Rapids eenling onder baptisten in VS
GRAND RAPIDS - Strictbaptist-kerken zijn niet alleen in Engeland te vinden, soms treft men ze ook op afgelegen plekjes in de wereld aan: eenlingen te midden van de vaak vele aanwezige soorten baptisten. Voorbeeld is ook Grand Rapids, waar de Zion Baptist Church staat, behorend tot de Gospel-Standard-kerken. Het is een van de drie Gospel-Standard-gemeenten in Amerika.
De plaatselijke predikant ds. J. Stehouwer weet niet precies wanneer de gemeente is ontstaan. Het enige dat hij daaromtrent weet is dat zo'n honderd
jaar geleden een groep baptisten van Nederlandse komaf zich in Grand Rapids vestigde.
Een zekere Douwe Laarsma werd toen om zijn gaven tot predikant gekozen.
Hij begon te preken in wat toen heette de Holland Baptist Church. Ook déze kerk in Grand Rapids heeft dus een Nederlandse achtergrond.
Scheuring
De Nederlandse gemeente werd later echter Engels, vooral omdat de jongere generatie het Hollands niet meer machtig was. In 1947 kwam het tot een scheuring en verliet een aantal leden de kerk, omdat naar hun mening de leer niet zuiver meer werd gebracht. De huidige gemeente is daar de voortzetting van, de gemeente die staat in de traditie van de „souvereine genade" (sovereign grace), aldus ds. Stehouwer.
Direct daarna is er een vriendschapsrelatie ontstaan met de Strict Baptists, de groep van de Gospel Standard. Die houdt concreet in dat één keer per jaar een predikant uit Engeland overkomt naar Amerika en daar de drie andere kerken bezoekt. Die uitwisseling is wederzijds.
Ds. Stehouwer wil de leer van zijn kerk niet direct als „calvinistisch" betitelen; niet vanwege bezwaren tegen de inhoud van die leer, maar omdat het een „menselijke" naam is. Zijn kerk wordt naar zijn zeggen in de buitenwacht wel aangeduid als de "five point calvinist"-kerk. Vanwege de naamsverering, verwerpt ds. Stehouwer ook de naam "Philpot-baptists": „We volgen niet een mens na, maar het Woord", zegt hij.
Toch is ds. Stehouwer overtuigd van de uitzonderlijke betekenis van ds. J. C. Philpot, met name om zijn bevindelijke religie, zijn besef van kerkorde (zoals de doop door onderdompeling aan alleen gelovigen) en de strikte, gesloten avondmaalspraktijk. alleen voor leden van eigen kerken. „Dat laatste is niet om te oordelen, maar om de heiligheid te bewaren", zo benadrukt hij. Zijn kerk kenschetst hij als „baptistisch, door middel van onderdompeling", „de enige bijbelse manier", zo voegt hij er veelzeggend aan toe.
De gemeente heeft achttien leden, dat wil zeggen kent achttien gedoopte leden die aan het avondmaal deelnemen. „We tellen alleen de leden die kunnen spreken van genade", zegt ds. Stehouwer. In totaal zijn er zeventig leden, een groep die stabiel blijft. Op de vraag wanneer voor het laatst een lid gedoopt is, blijft hij het antwoord schuldig.
Alleen levende leden
Voor de doop komen in aanmerking degenen die de diensten regelmatig bezoeken en kunnen vertellen „wat God aan hun ziel gedaan heeft". Ds. Stehouwer: „Het geloof moet zichtbaar zijn in de levenswandel. Als de kerkeraad de kandidaat heeft gehoord waarom die wil worden gedoopt, is het de beurt aan de gemeente. Dat gebeurt in de basement van de kerk. De kandidaat moet verslag van zijn geestelijke verandering doen. De leden willen weten wie aan de Tafel komt".
„Als de kandidaat dan even wordt weggestuurd, wordt er met de vergadering verder over doorgesproken. Als men tevreden is, wordt de kandidaat weer teruggeroepen en -als het kanunaniem aanvaard in de gemeenschap. Als iemand bezwaar heeft tegen een bepaald geloofsartikel, dan is het beter de kandidaat (nog) niet toe te laten. Het kan soms nodig zijn een tijdje te wachten. Dat gebeurt ook wel eens. Wij willen echter niet veroordelen. maar de kleine zuigelingen in Christus juist helpen. Er zijn geen leeftijdsgrenzen. Ik weet van iemand uit Engeland die op 11-jarige leeftijd gedoopt werd, maar ik heb ook eens iemand van 82 jaar gedoopt. Hij leefde al vele jaren Godvrezend".
Tweeërlei roeping
Ds. Stehouwer benadrukt de tweeerlei roeping, de uitwendige en de inwendige. Die leer staat bij hem tegenover de „onbijbelse" leer van het aanbod van genade. „Het Evangelie wordt voorgesteld aan allen, als het middel om mensen uit de wereld te trekken". Dat vindt hij het boeiende van Philpot. Deze predikant was door God opgewekt in een tijd waarin er „veel godsdienstige vorm zonder kracht" was. Daarom trok hij veel van Gods volk, dat onder zijn prediking troost ontving. Ds. Stehouwer geeft wel een waarschuwende boodschap, een oproep tot bekering, maar aan de andere kant wil hij separeren van elk „vleselijk" omgaan met de waarheid.
Het gemeenteleven van de Zion Baptist Church heeft een vast patroon. Het is per slot van rekening de enige gemeente in de staat Michigan (naast de twee gemeenten in Sheboygan en Montana). Elke derde maandag van de maand wordt er een bidstond gehouden. Verder is er elke woensdag een weekdienst. Met andere baptistische groeperingen in Amerika heeft ds. Stehouwer geen contact. „Ze zijn arminiaans". Geestverwantschap voelde hij met wijlen ds. W. C. Lamain, voor wie hij wel eens een begrafenis leidde bij diens afwezigheid.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 1 augustus 1994
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 augustus 1994
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's