Bekijk het origineel

Maleisië wil telraam in ere herstellen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Maleisië wil telraam in ere herstellen

2 minuten leestijd

KOEALA LOEMPOER (AP) De regering van Maleisië is een campagne begonnen om alle schoolkinderen in het land weer met het telraam te leren rekenen. In december krijgen 700 lagere scholen 40 tot 100 telramen en in het jaar 2000 moeten alle scholieren weer weten hoe de abacus werkt, aldus het ministerie van onderwys gisteren.

De regering heeft hiertoe besloten nadat onderzoek had uitgewezen dat veel topmensen uit het Japanse zakenleven het telraam nog gebruiken, naast natuurlijk de electronische rekenmachine en de computer. Volgens onderminister van onderwijs, Fong Chan Onn, zijn deze topmensen beter „numeriek geletterd" door de combinatie van traditionele en moderne rekenmethoden.

Het telraam, dat uit dertien rijen beweegbare kralen in een houten lijst bestaat, is te gebruiken voor berekeningen die in de miljarden lopen. Optellen, aftrekken, delen, vermenigvuldigen, machtverheffen, worteltrekken, het kan allemaal met de abacus.

Vijfentwintig jaar geleden werd het telraam nog veelvuldig gebruikt door de Chinese winkeliers in Koeala Loempoer. Maar met de intrede van de supermarkt hebben de telramen plaatsgemaakt voor rekenmachines en andere apparatuur.

Leraren

Alle 6950 lagere scholen en een zelfde aantal middelbare scholen in Maleisië zijn openbaar. De regering heeft om te beginnen twee miljoen ringgit (ruim 1,3 miljoen gulden) uitgetrokken om de telramen aan te schaffen. Daarnaast moet er nog geld worden vrijgemaakt om 7000 leraren op te leiden in het gebruik van de abacus, omdat de meeste leraren in Maleisië of Maleisiërs of etnische Indiërs zijn, die niet zijn grootgebracht met het systeem.

De abacus werd van oudsher alleen gebruikt door etnische Chinezen, die in total 25 procent van de totale bevolking van 18,8 miljoen uitmaken. Vijftig procent van de bevolking is Maleisisch, 9 procent is van Indiase origine en de rest van de bevolking behoort tot verschillende andere etnische groepen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 augustus 1994

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Maleisië wil telraam in ere herstellen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 augustus 1994

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken