Bekijk het origineel

Sparen (II)

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Sparen (II)

2 minuten leestijd

De Reclame Code Commissie heeft niets tegen deze verzekeringsprodukten, maar vindt wel dat de aanbieders de potentiële deelnemers duidelijk moeten voorlichten. De commissie nam onlangs de folder van Aegon-dochter Spaarbeleg over KoersPlan onder de loep.

KoersPlan is een levensverzekeringsprodukt waarvan de einduitkering na minimaal vijftien of twintig jaar premie betalen onder bepaalde voorwaarden belastingvrij is. In de folder van Spaarbeleg wordt niet gerept over verzekeren en premie. Er wordt slechts gesproken over een spaarovereenkomst, het betalen van premies heet „belastingvrij sparen" en KoersPlan een „spaarformule". Het niet vermelden van de term levensvei^ekering in de folder vindt de RCC niet misleidend. Wel vindt de commissie dat Spaarbeleg te weinig informatie geeft over de fiscale gevolgen van KoersPlan. In de folder wordt niet voldoende duidelijk gemaakt dat sommige mensen geen gebruik kunnen maken van het recht op een eenmalige belastingvrijstelling, omdat ze bijvoorbeeld al een spaarhypotheek met levensverzekering hebben afgesloten. Ook vindt de Reclame Code Commissie het verwarrend dat Spaarbeleg de woorden spaarders, deelnemers en verzekerde door elkaar gebruikt, terwijl hetzelfde wordt bedoeld. Spaarbeleg heeft inmiddels beloofd de folder aan te zullen passen.

Ook FBTO moest haar reclame voor FBTO Route Spaar Plan aanpassen. Route Spaar Plan is een zusje van KoersPlan. FBTO ging volgens de Reclame Code Commissie in de fout door te suggeren dat Route Spaar Plan de hoogste spaaropbrengst, minimale beleggingskosten en maximaal rendement met zich meebrengt. Een nijvere accountant had het namelijk allemaal uitgeplozen en kwam er achter dat Cumulent van Robeco op deze punten beter scoort. De Reclame Code Commissie gaf hem gelijk en FBTO heeft haar advertentie aangepast.

De Consumentenbond wijst spaarders op een ander alternatief. In de Consumentengeldgids wijst de bond spaarders die hun rentevrijstelling helemaal hebben benut en meer willen sparen, op het bedrijfssparen. Maar dan moet de werkgever die mogelijkheid natuurlijk wel bieden. BV

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 augustus 1994

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Sparen (II)

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 augustus 1994

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken