Bekijk het origineel

Bekijk het origineel
Islamkenner pleit voor religievrijheid moslims
Vrije Universiteit opent academisch jaar
AMSTERDAM (ANP) - Onze kritiek op gebrek aan godsdienstvrijheid in sommige moslimlanden is pas overtuigend wanneer we in het Westen moslims ook in de praktijk vrijheid van religie garanderen. Dat zei islamkenner drs. J. Slomp gisteren in zijn rede ter gelegenheid van de opening van het academisch jaar aan de Vrije Universiteit (VU) te Amsterdam.
Wie voor meer ruimte pleit voor de half miljoen moslims in Nederland, doet volgens hem de autochtone bevolking geen tekort. „Dit zotgt er juist voor dat er meer redenen voor begrip en acceptatie en minder redenen voor frictie en ergernis zullen zijn", aldus Slomp.
Drs. Slomp spreekt tegen dat alle moslims „orthodoxe, fanatieke, bebaarde en gesluierde personen zijn, die trouw hun vijf plichten vervullen en een bedreiging voor onze democratische instellingen vormen".
Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat slechts één op de tien moslims een missionaire instelUng heeft, gericht op de islamisering van zijn nieuwe vaderland.
Bedreiging
„Onze steeds meer geseculariseerde samenleving ziet racisme terecht als een grote bedreiging", meent Slomp. „Christenen mogen daarom als gelovigen ook aandacht vragen voor het gevaar van anti-islamisme. Veel geseculariseerde mensen hebben daar geen antenne meer voor". Abraham Kuyper, de stichter van de VU, had nog wel oog voor de overeenkomsten tussen christendom, jodendom en islam: „Synagoge, kerk en moskee vinden in Abraham en Mozes haar historisch verenigingspunt", schreef hij in 1908.
Moslims die naar Nederiand zijn geïmmigreerd, vrezen wel verlies van hun eigen identiteit. De steun die zij van de kant van de overheid, samenleving en kerken ontvangen bij het opbouwen van eigen instellingen, is volgens Slomp tot nu toe te gering geweest. Het realiseren van een eenvoudige gebedsruimte gaat al gepaard met veel „bureaucratische hobbels". Dit heeft, volgens hem, het integratieproces van de allochtone moslims vertraagd.
Volgens drs. Slomp is er sprake van affiniteit tu.ssen islamitisch en christelijk denken, dat gebaseerd is op gemeenschappelijke monotheïstische uitgangspunten. Zo delen zij bepaalde visies op het terrein van de medische ethiek. Op het gebied van het recht is het volgens Slomp juist van belang weet te hebben van verschillen in opvatting tussen islam en christendom.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 september 1994
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 september 1994
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's