Bekijk het origineel

Koninklijke verloving

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Koninklijke verloving

3 minuten leestijd

Zaterdag was het zover: prinses Elena, de oudste dochter van koning Juan'Carlos en koningin Sofia, en Jaime Marichalar y Saenz de Tejada kondigden hun verloving aan. Bijna tweehonderd journalisten wachtten het paar op na de ceremonie in de tuinen van het Zarzuela-paleis, de officiële residentie van het koningshuis, even buiten Madrid.

Net als bij ieder ander Spaans stel had hij van haar voor de gelegenheid een horloge gekregen (een Audemars Piaget) en zij van hem een ring met diamenten. Jaime de Marichalar: „Zij heeft te veel deugden om ze allemaal op te sommen". Elena: „Jaime hield niet op totdat hij me overtuigd had". Beiden zijn 31 jaar oud.

De verloofden hebben aangekondigd dat ze in maart zullen trouwen, maar niet bekendgemaakt waar de ceremonie zal plaatshebben. Gevraagd of hij zich al een beetje schoonvader voelde, antwoordde Juan Carlos: „Wanneer het zover is, zal ik het zeggen".

Het gaat om de eerste koninklijke bruiloft in Spanje in 89 jaar. De laatste was die van de grootvader van Juan Carlos, Alfons XIII, met Victoria Eugenia van Battenberg in Madrid, die door een aanslag op een bloedbad uidiep.

Jaime en Elena kennen elkaar sinds 1987, toen ze elkaar in Parijs ontmoetten in de tijd dat zij een cursus Franse literatuur deed. Hij houdt zich bezig met economische zaken, zij vooral met officiële aangelegenheden. Beiden houden van skieën en paardrijden. De paarden zijn juist een van de trucs geweest waarmee het paar de pers lang misleid heeft over de aard van hun relatie. Elena heeft een stal paarden in Parijs, waar Marichalar sinds zeven jaar woont. Vandaar dat haar veelvuldige bezoeken aan de Franse hoofdstad niet al te veel achterdocht opriepen bij de roddelpers.

Een gemeenschappelijke kennis van Elena en Jaime zegt: „Doiïa Elena kwam gewoonlijk om het weekend naar Parijs. Dan zag ze haar vrienden -die bijna allemaal ook Jaime's vrienden zijn- maar nooit was hij daarbij aanwezig. Hij deed precies hetzelfde". Elena is open, vriendelijk en nonchalant. Men zegt zelfs dat haar vader haar op een gegeven moment gezegd heeft dat ze parkeerboetes zelf maar moest betalen, toen die wat al te talrijk begonnen te worden. Jaime, wiens gestorven vader de titel van hertog droeg, is veel koeler en gereserveerder, aldus een andere bekende van het nieuwe paar. Jaime, die op korte termijn een titel zal krijgen, aangezien die van zijn vader op zijn oudere broer is overgegaan, heeft vijf broers. „Drie jaar geleden spraken we af geen woord over hun relatie naar buiten te doen komen. Dat was de enige manier om een voortijdige breuk te voorkomen", vertelt een van Jaimes broers. Elena heeft een jongere zuster, de "infanta" Cristina, en een broer, kroonprins Felipe, die net niet de twee meter lengte van zijn toekomstige zwager haalt.

Het Spaanse koninklijk huis wil een sobere bruiloft vieren, de eerste sinds de restauratie van de monarchie. Mogelijk zal dat in de Almudena-kathedraal van Madrid zijn of in het Zarzuela-paleis. •

De monarchie is in de jaren twintig onderbroken door een militaire dictatuur, twee republieken en het daaropvolgende autoritaire regime van Franco, die Juan Carlos benoemde tot zijn opvolger als Spaans staatshoofd. Dat is een last geweest voor het Huis, die Juan Carlos pas in 1981 van zich af kon werpen: in de nacht van 23 februari verzette hij zich tegen een extreem rechtse staatsgreep die de regering in gijzeling had genomen in het Spaanse parlement. Dat heeft veel sympathie voor de koninklijke institutie opgewekt, zelfs onder republikeinen en communisten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 november 1994

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Koninklijke verloving

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 november 1994

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken