Bekijk het origineel

Kerken vaak doof voor eigen doven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kerken vaak doof voor eigen doven

Dovenpastoraat geeft handleiding uit voor plaatselijke gemeenten

3 minuten leestijd

AMERSFOORT (ANP) - Het dovenpastoraat van de Nederlandse Hervormde Kerk en de Gereformeerde en Christelijke Gereformeerde Kerken wil dat de plaatselijke kerken meer aandacht aan hun eigen dove gemeenteleden schenken. Dit voorjaar geven ze daarom de handleiding “Doven horen erbij” uit.

„Het gevaar bestaat dat er een aparte dovenkerk ontstaat”, signaleert ds. J. J. de Jonge, een van de drie dovenpastors. Binnen de kerken is er vaak bijna geen contact met de dove gemeenteleden. Het komt voor dat dove broeders en zusters er bij huisbezoek voor spek en bonen bij zitten omdat er alleen maar met de horenden wordt gesproken, zegt dovenpredikant L. Ade Graaf. Bij het bezoek aan zieke doven laat de kerk ook wel eens verstek gaan, omdat ze niet weet hoe er gecommuniceerd moet worden.

A. Polderdijk uit Zoeterwoude is vanaf haar geboorte doof. Ze is lid van de Samen-op-Weggemeente in Leiderdorp. Negen jaar lang was dcommunicatie tussen haar en de ‘horende’ gemeente bijna nihil, „Het contact was in de loop der jaren helemaal verwaterd”, blikt ze terug. „Pas toen er een andere predikant kwam, zocht de kerkeraad me weer eens op”. Ds. De Graaf knikt als zij haar verhaal doet. „Aandacht voor de doven hangt vaak af van de persoon van de dominee of van een kerkeraadslid”, constateert hij.

Inmiddels zijn er in deze gemeente om de twee weken kerkdiensten die door doven kunnen worden gevolgd. Soms preekt er een dominee die duidelijk articuleert en die zijn woorden direct zelf kan omzetten in gebaren. Ook zijn er gecombineerde diensten, waarbij een doventolk de preek vertaalt.

Eigen regio

De drie kerkgenootschappen begonnen in 1975 met het organiseren van pastorale hulp voor de dove gemeenteleden, ledere kerk stelde een predikant voor dit Interkerkelijk Dovenpastoraat aan. Deze kreeg bevoegdheid om ook voor de doven in de andere kerken te werken.

Elke predikant kreeg een eigen regio. Dat was niet in de eerste plaats om de dialectverschillen in gebarentaal het hoofd te kunnen bieden. Het had vooral tot doel de reistijd te beperken, ledere predikant heeft circa 500 doven in het eigen adressenbestand staan. Ze vronen vaak honderden kilometers uit elkaar. „Inmiddels hebben we het zo druk, dat we er makkelijk twee predikanten bij kunnen hebben”, vertelt dovenpastor J. F. G. Kamphorst.

Maar een vierde of vijfde dovenpastor zit er voorlopig niet in. Integen deel. In 1992 werd het dovenpastoraat in zijn voortbestaan bedreigd. De Nederlandse Hervormde Kerk had toen plannen om de eigen dovenpastor af te schaffen. Ruim 1800 protestbrieven wisten de hervormde synode op andere gedachten te brengen, maar de toekomst blijft onzeker: in 1997 wordt opnieuw bekeken of dit werk door moet gaan.

Werkindeling

De drie dovenpastors hebben grotendeels dezelfde werkindeling als een ‘normale’ predikant. ledere zondag gaan ze voor in kerkdiensten voor doven en horenden, ze leiden catechisaties en bijbelkringen, gaan bij doven op huisbezoek en overleggen met de commissies die de circa vijftien kerkdiensten voor doven organiseren die er iedere zondag in Nederland worden gehouden.

Het dovenpastoraat hoopt dat de plaatselijke gemeenten door de suggesties in de nieuwe handleiding meer aandacht aan hun doven gaan schenken. Zo zouden gewone predikanten hun preek al op papier beschikbaar moeten hebben. Ook zou het een goede zaak zijn als gemeenteleden zich aanmelden voor een communicatiecursus. Bovendien moeten doven bij de gemeente-activiteiten worden betrokken door het inschakelen van een doventolk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 januari 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Kerken vaak doof voor eigen doven

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 januari 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken