Bekijk het origineel

Duiveland herdenkt slachtoffers van 1953

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Duiveland herdenkt slachtoffers van 1953

Kranslegging op vier begraafplaatsen

2 minuten leestijd

NIEUWERKERK - Het gemeentebestuur van Duiveland heeft vanmorgen op de algemene begraafplaatsen van Nieuwerkerk, Ouwerkerk, Oosterland en Sirjansland kransen gelegd ter herdenking van de slachtoffers van de watersnoodramp in 1953.

Duiveland was in 1953 een van de zwaarst getroffen gebieden. Een kwart van de slachtoffers woonde in een van de dorpen van de huidige gemeente Duiveland. De verdronkenen worden in de dorpen jaarlijks herdacht. Andere gemeenten herdenken om de vijf jaar. In totaal kwanten er in de rampnacht 1850 mensen in de golven om.

Voorlichter T. Rigter van Zierikzee vindt de herdenking „zeer begrijpelijk”. „De watersnood eiste nergens zo zijn tol dan in Duiveland”. Ook in Oude Tonge, Nieuwe Tonge en Stellendam op Goeree-Overflakkee waren vele doden te betreuren. In Stavenisse en Nieuw-Vosseraeer, op het eiland Tholen, verdronken honderden mensen. Verder eiste de watersnood mensenlevens in Fijnaart, Halsteren, Kortgene, Kruiningen, Numansdorp en Strijen.

De gemeente Nieuwerkerk verloor in de nacht van 1 februari 1953 2! van haar 1800 inwoners. Ouwerke verloor met 91 verdronkenen ei kwart van haar inwoners. De gemee te Oosterland met de dorpen Ooste land en Sirjansland betreurde ( slachtoffers.

Plicht

Bij de herdenkingstekens op de b graafplaatsen van Nieuwerkerk, Ouwerkerk, Oosterland en Sirjansland hebben burgemeester G. Hokken wethouder W. Stouten van Duivelar vanmorgen kransen gelegd. Volgen Hokken is het een plicht van het gemeentebestuur om elk jaar aandacht besteden aan de watersnood van 195

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 februari 1995

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Duiveland herdenkt slachtoffers van 1953

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 februari 1995

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken