Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

KLANTTEKENINGEN

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

KLANTTEKENINGEN

6 minuten leestijd

Catering (I)

Brood uit een trommeltje, daar is niets op tegen. Al is appelstroop een uurtje of wat nadat het brood is gesmeerd wel onherkenbaar geworden en smaakt de boterham met gebakken ei tegelijk naar de pindakaas die toevallig in de buurt zat. Voor een aanzienlijk aantal vaderlanders gelden deze bezwaren niet meer. Zij behoren tot de ongeveer 700.000 mensen die dagelijks in het bedrijfsrestaurant de lunch gebruiken.

De Stichting Natuur en Milieu heeft deze week een minimum-milieupakket catering aangeboden aan het bestuur van de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca). Want er gaat nogal wat om in de bedrijfsrestaurants. Vooral afval. De cateringbranche produceert per jaar zo’n 22.000 ton vuil: papier, karton,’ aluminium en voedselresten. De omzetcijfers van de branche groeien alleen maar, zodat te verwachten is dat de hoeveelheid vuil ook nog zal toenemen. Het overgrote deel van het cateraarsafval bestaat overigens nog steeds uit plastic bekers en plastic verpakkingsmateriaal.

Het aangeboden milieupakket bevat een groot aantal voorbeelden van positieve milieumaatregelen. Want volgens mevrouw drs. Eline van der Werff, de samensteller van ”Afvalpreventie in de catering”, is de hoeveelheid vuil uit de bedrijfsrestaurants gemakkelijk met 80 procent te verkleinen.

Een deel van de aangedragen voor beelden wordt al door de cateraars in praktijk gebracht, zo constateert Van der Werff, maar ze roept tegelijkertijd alle grote cateringorganisaties op het milieupakket tot een vast onderdeel van de bedrijfsvoering te maken. De Veneca-leden zijn grote contract-cateraars, goed voor 95 procent ^an de omzet in de branche.

Op het gebied van milieubewuste catering blijken ook voorlopers te vinden. En, ere wie ere toekomt, de overheid heeft het voortouw genomen. Het ministerie van VROM scoort vooral goed met het voorkomen van afval. Degenen die daar in de kantine eten, moeten dan ook de hele ’dag naar de posters kijken met de mededeling dat een beter milieu bij jezelf begint. Het ministerie van landbouw, natuurbeheer en visserij is vooral actief in het verstrekken van biologisch geteeld voedsel aan haar werknemers, zo ontdekte Natuur en Milieu.

Namens LNV-cateraar Van Hecke zegt Wim de Vries, manager van Van Hecke, daarover: „Het ministerie van LNV heeft belangen. Er is kennis over gif- en hormoongebruik. En het stimuleert de biologische landbouw ook om braakliggende grond te benutten”. Soms worden de verbanden wel erg ruim gezocht. Misschien kunnen er in de bedrijfskantine van Verkeer en Waterstaat witte strepen en haaietanden worden geschilderd voor het uitgiftepunt van melk en karnemelk.

Catering (II)

Bij de voorbereiding van het minimum-milieupakket bleek Natuur en Milieu dat maatregelen in deze richting nog geen gemeengoed zijn bij de cateringbedrijven. In slechts 5 procent van de bedrijfsrestaurants is sprake van investeringen voor afvalpreventie. Dat is voor een deel te wijten aan de opdrachtgevers, maar volgens Van der Werff moeten ook de cateraars zelf, onafhankelijk van opdrachtgevers en leveranciers, de afvalpreventie actief ter hand nemen.

Waar men zoal aan denkt? Hef minimumpakket voorziet in aankoop in buikverpakkingen voor thee, zeep en andere zaken die zich ervoor lenen. Melkprodukten en frisdrank dienen ten allen tijde uit een tapautomaat, de ‘melkkoe’, te komen. Ojpen uitgifte van kaas, vleeswaren, brood, yoghurt, jam, pindakaas en sauzen is eveneens een voorwaarde.

Het servies moet gewoon kunnen worden afgewassen, met schoonmaakmiddelen op basis van zeep. De hoeveelheid biologische voedingswaren dient te worden vergroot. Meer produkten moeten uit de regio en uit het seizoen komen. En verder zijn er de tips die inmiddels ook in alle huishoudens bekend zijn: koelkasten zonder cfk’s, een zuinige afwasmachine, koken op gas en gescheiden inzameling van het vuil. De vertrouwde riedel. Jam of pindakaas uit een grote pot…

Is dat dan mogelijk? Bij Eindhoven Catering Services, cateraar van Philips-bedrijfsrestaurants, kan men in elk geval zelf zijn eigen stukje boter afsnijden. Uit het onderzoek van Van der Werff blijkt dat veel cateraars bang zijn voor voedselvergiftiging en daarom niet snel aan zulke experimenten beginnen.

„Een milieudeskundige van Eindhoven Catering Services heeft milieu-/afvalpreventieprojecten opgesteld sémen met de Inspectie gezondheids-Bescherming (voorheen Keuringsdienst van Waren). Zij ervaren totaal geen hygiëneproblemen. Boter komt alleen vlak voor het opspuiten uit de hoofdkoeling. Kantinemedewerkers zetten precies de benodigde hoeveelheden klaar. Eventuele restanten gaan zo snel mogelijk naar de hoofdkoeling terug. Onverpakte kaas- en vleeswaren en salades liggen onder een ademkap, eveneens in de koeling”, aldus Natuur en Milieu.

NS

Belastinggids

Het voorjaar is voor 5,5 miljoen Nederlanders ook het seizoen van de belastingaangifte. Met 1 april binnen handbereik doen de verkopers van belastinggidsen en -diskettes traditioneel goede zaken. Een grote groep belastingplichtigen weet de aangifte met behulp van zo’n handleiding zelf tot een goed einde te brengen.

Jaarlijks worden er honderdduizenden belastinggidsen verkocht. Sommige ‘hebben al ‘oude papieren’ en een trouw afnemerskanaal. Te denken valt daarbij aan de boekwerken die de uitgevers Elsevier en Kluwer jaarlijks samenstellen.

Betrekkelijk nieuw is de Consumenten-Belastinggids van de Consumentenbond. Abonnees van de Consumentengeldgids krijgen gratis zo’n exemplaar toegestuurd. “Gewone” leden van de consumentenorganisatie krijgen korting en betalen 12,90 gulden. Niet-leden betalen het volle pond: 16,90 gulden. Dit jaar heeft ook de Consumentenbond een schijfje ontwikkeld waarmee computerbezitters geautomatiseerd stap voor stap door hun aangifte heen wotden geleid.

Nieuw in het land van de belastinggidsen is het boek dat de vorig jaar opgerichte Nederlandse Vereniging van Belastingbetalers (NVB) samen met de vereniging Eigen Huis heeft geschreven. De vraag of er een markt is voor wéér een uitgave ligt voor de hand. De NVB denkt dat haar Belastingadviesgids echter wel degelijk wat nieuws te bieden heeft. Vartwege de relatie met Eigen Huis wordt vooral veel aandacht besteed aan de relatie tussen fiscale zaken en de financiering van de woning.

Verder onderscheidt de Belastingadviesgids zich volgens de NVB ook wat betreft leesbaarheid. Dat een doorsnee belastinggids vaak uitmunt door saaiheid, mag bekend worden verondersteld. De NVB beoogt deze ijzeren wet te doorbreken. De gids is niet louter bedoeld voor het opzoeken van feiten en regels, er wordt ook royaal gestrooid met voorbeelden en bespaartips. Dit alles om te bereiken dat de uitgave niet alleen in de weken voorafgaand aan 1 april uit de kast wordt gehaald. Het hele jaar door zou een belastingbetaler er zijn voordeel mee moeten kunnen doen.

Of er ruimte is voor nóg een belastinghandleiding? De praktijk zal het leren. De NVB hoopt dit jaar in ieder geval enige tienduizenden exemplaren van zijn gids te verkopen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 februari 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

KLANTTEKENINGEN

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 februari 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken