Bekijk het origineel

Kabelbedrijven nodig bij tweede telefoonnet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kabelbedrijven nodig bij tweede telefoonnet

Minister wil relatie KPN-Casema veranderen

3 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) -Minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) heeft gisteren een beroep gedaan op de exploitanten van kabel-tv om de krachten te bundelen. Zonder hun medewerking dreigt een tweede landelijk net voor telefonie, dus een krachtige concurrent voor PTT Telecom, er niet te komen. De bewindsvrouw deed haar oproep tijdens een feestje ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van kabelexploitant Casema.

Even daarvoor had drs. H. Eenhoorn, de voorzitter van de vereniging Van kabelbedrijven (Vecai), nog gezegd erop tegen te zijn dat de overheid gaat bepalen dat er één tweede aanbieder moet komen die telefoonen huurlijnen aan het bedrijfsleven -gaat aanbieden. De Vecai wil vooral vrijheid. De kabelbedrijven willen zich niet beperken tot het doorsturen van signalen voor radio en tv, maar vooral nieuwe diensten gaan aanbieden.

Bewaking

Zo maakte jubilaris Casema, goed voor 1,2 miljoen van de 5,6 miljoen aansluitingen voor kabel-tv in ons land, bekend nog dit jaar in de regio's Den Haag en Utrecht met een „pluspakket” te komen. Kijkers kunnen dan naast de 25 tot 30 kanalen die ze toch al betalen, individueel een speelfilm bestellen en apart afrekenen.

Maar daarbij blijft het niet. Na experimenten in Nijmegen en Wageningen kunnen mensen in de toekomst bij Casema ook terecht voor telewerken en telestuderen. Ook zijn er al projecten voor beveiliging, bewaking en alarmering met gebruikmaking van de tv-kabel. Casema wil ook telefonie via de kabel aanbieden, zodra dat wettelijk mogelijk is, dat wil zeggen uiterlijk in 1998.

In haar toespraak gisteren benadrukte Jorritsma ook dat Koninklijke PTT Nederland (KPN) zijn verhouding met dochtermaatschappij Casema moet herzien. Anders krijgt deze geen vergunning om in de toekomst telecommunicatiediensten aan te bieden. De regering probeert de kabelmaatschappijen te bewegen tot een bundeling om samen met andere bedrijven een nieuwe onderneming te vormen die een krachtige concurrent moet worden van KPN in de telecommunicatie. Negentig procent van de Nederlanders is inmiddels aangeloten op kabel-tv en de kabels zijn geschikt te maken voor telefonie.

Concurrentie

KPN bezit 76 procent van de aandelen in Casema en van de door de regering beoogde concurrentie dreigt weinig terecht te komen, omdat KPN tot dusver weinig toeschietelijk was om de band met Casema losser te maken. Minister Jorritsma gaf althans te kennen geen genoegen te nemen met de toezeggingen van KPN-topman Dik dat Casema vrijelijk zou mogen concurreren met FTT Telecom, de telecommunicatie-ondememing van KPN. Dat KPN Casema inmiddels heeft ondergebracht in de dochteronderneming KPN Kabel verandert niets aan de situatie, aldus Jorritsma.

Ze liet echter in het midden of KPN nu het belang in Casema terug moet brengen tot een ininderheidsbelang. In de wetgeving zal een bepaling worden opgenomen die moet voorkomen dat KPN via Casema te veel greep krijgt op de toekomstige concurrent, door de minister omschreven als „de alternatieve infrastructuur.” Een vergunning vooï infrastructuur zal niet worden verleend, als dat onverenigbaar is met het Nederlandse of Europese mededingingsrecht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 februari 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Kabelbedrijven nodig bij tweede telefoonnet

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 februari 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken