Bekijk het origineel

Deetman voor, Dijkstal tegen combi-verkiezingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Deetman voor, Dijkstal tegen combi-verkiezingen

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Kamervoorzitter Deetman ziet wel wat in het combineren van verkiezingen voor gemeenteraden en Provinciale Staten. Zo’n combinatie kan voorkomen dat de burger verkiezingsmoe wordt en dus thuis blijft. Minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) voelt niets voor de suggestie van de kamervoorzitter.

Deetman lanceerde zijn idee zaterdag in het radioprogramma Tros-Kamerbreed. Daarin ventileerde hij nóg een manier om de belangstelling voor de lokale en provinciale verkiezingen op een hoger niveau te brengen. Het is volgens hem niet nodig de verkiezingen voor alle gemeenteraaden en de twaalf Provinciale Staten op een en dezelfde dag te houden.

Spreiding van deze verkiezingen in de tijd kan de electorale belangstelling doen toenemen. Bovendien komen de campagnes bij gespreide verkiezingen minder in het teken van de nationale politiek te staan. Deetman deed zijn suggesties uit bezorgdheid over de tanende belangstelling voor de statenverkiezingen. Bij de laatste statenverkiezingen in 1991 bleef het opkomstpercentage steken op 52,3 procent. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 1994 kwam 66 procent van de kiezers naar de stemlokalen.

Overigens ziet de kamervoorzitter niets in de herinvoering van de opkomstplicht, zoals het kersverse PvdA-kamerlid Rehwinkel eind vorige week in een vraaggesprek suggereerde. „Zonder controle is het een loze verplichting”. Politici moeten kiezers motiveren de gang naar de stembus te maken.

Ook minister Dijkstal uitte zaterdag bij de start van de VVD-verkiezingscampagne in Dordrecht zijn bezorgdheid over de steeds minder wordende belangstelling voor de statenverkiezingen. Maar volgens Dijkstal is dat een gevolg van de kloof tussen burgers en bestuurders. „Daar moet je wat aan doen”. De minister erkende dat de verkiezingen op 8 maart een eerste test voor het „paarse” kabinet zullen worden. „Zo pakken die dingen nu eenmaal uit”, aldus Dijkstal.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 20 februari 1995

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Deetman voor, Dijkstal tegen combi-verkiezingen

Bekijk de hele uitgave van maandag 20 februari 1995

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken