Bekijk het origineel

Trends in trouwkleding

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Trends in trouwkleding

„Hooggesloten jurk saai en truttig? Helemaal niet!"

5 minuten leestijd

Heel vroeger trouwden de bruidjes in het zwart. Soms was het de jurk van moeder, die 'm ook al had gekregen van haar moeder. Soms was het de zondagse jurk. Maar in ieder geval was het zwart. De hedendaagse bruid is wit. De japon van haar moeder is niet meer in trek, de zondagse jurk bestaat al lang niet meer. Ze trouwt in de jurk van haar dromen. Wat er ook verandert, één ding staat vast: op de huwelijksdag dragen bruiden nog steeds het mooiste wat ze hebben. Trends in trouwjurken.

Aanstaande bruidjes tasten ever het algemeen diep in de buidel. De prijzen van hun jurken variëren van duizend tot vijfduizend gulden. Gemiddeld spenderen ze 2500 gulden aan de hele bruids-outfit, inclusief schoenen, hoofddeksels en ondermode. En dat allemaal voor -zoals dat heet- de mooiste dag van hun leven. Niet altijd is het zo geweest De eenvoudige gezinnetjes van pakweg zestig, zeventig jaren terug konden zo'n dure japon echt niet betalen. Bovendien bestond er nog niet zo iets als een bruidsmodebranche. Op Marken waren er -om precies te zijn- twee complete trouwkostuums. Daarin trouwde iedereen. Zo simpel was dat De tijden zijn veranderd. De bruid geeft steeds meer uit voor de jurk van haar dromen. Ze kan het zich veroorloven die alleen op haar trouwdag te dragen. Een jurk voor trouw en rouw, zoals dat nog tot vlak na de Tweede Wereldoorlog voorkwam, is al lang niet meer nodig.

Strak bovenlijfje
Hotty Nijdom is hoofdredactrice van Bruid en Bruidegom, een toonaangevend tijdschrift op het gebied van bruidsmode. Regelmatig bezoekt ze bruidsbeurzen om te zien wat de nieuwste trends in trouwjurken zijn. „Het leuke is dat er voor elke bruid wat wils is. Er zijn tegenwoordig zo veel stijlen verkrijgbaar, er is eigenlijk geen voorgeschreven wet". Of dat altijd zo geweldig is, is nog maar de vraag. Had je vroeger helemaal niet te kiezen, nu heb je de keuze uit diverse tinten en modellen. Je kunt kiezen uit knoopjes of een ritssluiting, uit een hoedje of een sluier. Je draagt een strakke of een wijde jurk, met kant of met parels, met lange mouw of korte mouw. Eindeloos zijn de mogelijkheden. Te midden van al die soorten en maten is er toch een constante: de witte, lange jurk. „Met een strak bovenlijfle en een wijde rok", aldus Hotty Nijdom. „Dat is de jurk die iedereen mooi staat Bovendien is het niet iets dat je iedere dag aandoet en elke vrouw heeft dan zoiets: „Ik wil toch iets bijzonders. Ik wil echt een jurk". En zeg eens eerlijk: wanneer loop je nu in een lange rok? Er zijn veel andere silhouetten. Wat op dit moment opkomt is de A-lijn. Die loopt van de schouder wijd uit naar beneden. Aanstaande bruidjes vinden het wel leuk, maar als ze zo'n jurk passen, zeggen ze: „Nee, toch maar niet". Ze komen uiteindelijk toch weer op een jurk met een strak bovenlij^e en een wijde rok. Als je namelijk wat stevige heupen hebt dan zit er helemaal geen model meer in".

Lange rok
De rok blijft lang. Hotty: „Er zijnheel veel variaties, laten we dat voorop stellen. Natuurlijk zijn er korte jurkjes, soms met een afneembare sleep. We hebben een periode gehad met jurken die van voren kort en van achteren lang waren. Toch blijven we die drang naar lang houden. Dat is, denk ik, onlosmakelijk verbonden met de traditie, hoewel het natuuriijk lang niet meer zo is dat alles bedekt moet zijn en een jurk niets verleidelijks mag hebben. De kleur blijft wit in heel veel nuances: Van het echte wit via eierschaalwit naar ivoor en champagnewit Gekleurde bruidjes komen bijna niet voor. Misschien is het 2 procent.. Wat we heel sterk zien, is dat het ivoor opkomt Dat heeft alles te maken met de voorkeur voor zijde. Deze stof blijkt op dit moment heel e^g geliefd, maar is nooit spierwit te krijgen, omdat het een natuurprodukt is". Tijden veranderen. De komst van de wasmachines zorgden ervoor dat de trouwjurk wit werd. De aandacht voor het milieu zorgt er nil voor dat het spierwitte verdwijnt Er is nog meer veranderd: de bruid is ouder en zelfbewuster geworden. Hotty: „De nadruk ligt op het vrouwelijke. De modellen kunnen nog wel meisjesachtig zijn, maar de verwerking van materialen is volwassenen Tegelijk komen de sluiers terug. Dat is heel raar. Aan de ene kant zie je een stukje volwassenheid en aan de andere kant die hang naar romantiek. Overigens is dat best te begrijpen. Als je voor een stijl kiest die niet direct een bruidsjurk hoeft te zijn, dan neem je toch een bruidig accent."

Hooggesloten
Elke bruid heeft haar eigen smaak. In sommige gevallen is deze streekgebonden en blijkt ze soms ook met een opvatting te maken te hebben. Hotty: „De voorkeuren variëren van streek tot streek. In Zeeland trouwen meisjes anders dan in het westen. Ze zijn wat traditioneler, wat minder gewaagd. Minder modieus, zou ik niet willen zeggen. Een hooggesloten jurk met lange mouw kan óók een modieuze jurk zijn. Hooggesloten en lange mouw saai en truttig? Helemaal niet! Of dit direct met de kerk te maken heeft weet ik niet Het is in ieder geval zo dat geloofsgemeenschappen vaak in een bepaalde omgeving geconcentreerd zijn en daar de voorkeur voor een geklede bruid hebben. En dat is ook wel reëel. Ik heb eigenlijk nog nooit een 'heel blote' bruid de kerk in zien stappen. Hoe zwaar of hoe licht je ook bent je zult toch een stukje ontzag hebben. De kerk is uiteindelijk een huis van God", zegt Hotty- „De hedendaagse bruidsmode biedt veel mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een bewerkt bovenlijfle en een gladde rok, of andersom. Voor lange mouw of korte mouw. Voor een laag decolleté of voor hooggesloten. Dat is het mooie van de mode op dit moment".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 28 februari 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Trends in trouwkleding

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 28 februari 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken