Bekijk het origineel

Iran al ver met ontwikkeling kernwapens

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Iran al ver met ontwikkeling kernwapens

Netwerk voor aankoop technologie

3 minuten leestijd

JERUZALEM (AP) - Iran heeft geprobeerd van Argentinië centrifuges, zwaar water en andere uitrusting en stoffen te bemachtigen die nodig zijn voor de ontwikkeling van een kernwapenprogramma. Een hoge Israëlische militaire functionaris heeft dit deze week verklaard.

Een diplomaat van de Argentijnse ambassade in Tel Aviv bevestigde gisteren dat Argentinië en Iran acht tot tien jaar geleden contact hebben gehad over de levering van „een type nucleaire produkten”.

Volgens de anonieme zegsman werd het overleg drie tot vier jaar geleden afgebroken vanwege „de politieke situatie”, een verwijzing naar de door de VS geleide boycot van het fundamentalistische regime in Teheran.

De Argentijnse zegsman wilde niet bevestigen dat Iran de afgelopen jaren een contract met Argentinië heeft gesloten voor de levering van brandstofstaven voor kernreactoren en vervolgens onderhandelingen heeft geopend over de aankoop van zwaar water, een onontbeerlijk element van een kernwapenprogramma.

Iran probeerde ook andere stoffen voor uraniumverrijking te verwerven, zoals uraniumhexafluoride, aldus de Israëlische bron, die concludeerde dat er duidelijk sprake is van een Iraans streven naar een eigen kemwapenprogramma.

Netwerk

De Israëlische zegsman zei dat Iran in Egypte een netwerk van dekmantelorganisaties heeft opgezet voor de aankoop van technologie ten behoeve van zijn nucleaire programma. Ook wordt gestreefd naar de verwerving van andere militaire technologie, zoals raketsystemen. De aankopen worden meestal gedaan in naam van de Sjarif en Amir Kabir-universiteit.

Ook de Organisatie voor de Defensie-industrie en het ministerie van Revolutionaire Gardisten verwerven technologie die voor het opzetten van een kemwapenprogramma kan worden gebruikt, aldus de bron. „De meeste zaken kunnen op twee manieren worden gebruikt. Alleen een paar onderdelen hebben een specifieker doel, zoals de centrifuges waarmee uranium wordt verrijkt”.

Ephraim Kam, adjunct-directeur van het Jaffee Centrum voor Strategische Studies van de liniversiteit van Tel Aviv, zei te geloven dat Iran heeft geprobeerd nucleaire uitrusting of materiaal te krijgen van Argentinië. „Als het daarmee is opgehouden, komt dat denk ik door Amerikaanse druk op Argentinië of door een gebrek aan Iraanse fondsen”. Kam voegde hieraan toe dat Iran heeft geprobeerd nucleair materiaal te kopen in Rusland, China en Europese landen.

Risicofactor

Rusland geldt momenteel als de grootste risicofactor aangezien Moskou en Teheran in januari een overeenkomst sloten voor de bouw van een kerncentrale en een onderzoeksreactor in de Iraanse kustplaats Busheir. Met de kerncentrale is een bedrag van 800 miljoen dollar gemoeid. De faciliteit is de eerste van vier van dergelijke complexen die met Russische technologie worden gebouwd voor een bedrag van drie miljard dollar.

Volgens Israëlische militaire bronnen is er geen aanwijzing dat er raketof andere defensiesystemen bij Busheir worden gebouwd. Zij voegen hieraan toe dat het daarvoor nog te vroeg is.

De bronnen menen dat een kerncentrale op zich geen gevaar vormt, zolang de faciliteit maar onder controle valt van het Internationaal Bureau voor Atoomenergie (IAEA) en zolang Iran niet beschikt over de capaciteit voor de verrijking van uranium. Een onderzoeksfaciliteit zou evenwel zeker een bedreiging vormen, omdat in een dergelijk complex de middelen voorhanden zijn voor het genereren van plutonium dat geschikt is voor gebruik in kernwapens.

De Israëlische bronnen geloven dat Iran over enkele jaren een kernwapenprogramma kan bezitten, dat over een jaar of tien een atoombom zou kunnen produceren, mits het in staat is de vereiste kwaliteit verrijkt uranium te bemachtigen. Het zou dan nog zeker twee jaar duren voor Iran in staat zou zijn raketten met kernkoppen uit te rusten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 maart 1995

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Iran al ver met ontwikkeling kernwapens

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 maart 1995

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken