Bekijk het origineel

Rotterdam wil meer oog voor bijstandsfraude

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Rotterdam wil meer oog voor bijstandsfraude

2 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - De dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SoZaWe) in Rotterdam wil een groep ambtenaren bijzondere opsporingsbevoegdheid geven om extra controles te kunnen uitvoeren naar uitkeringsfraude.

Directeur E. Czyzewski wil met deze opsporingsambtenaren de bestaande groep sociaal rechercheurs versterken. Wanneer deze fraude-assistenten worden ingezet en hoeveel dat er zullen zijn, is nog onduidelijk. Dat heeft een woordvoerster van de Dienst SoZaWe vanmorgen desgevraagd gezegd.

Sociale rechercheurs in Rotterdam hebben hun directeur laten weten dat binnen hun werkgebied netwerken van uitkeringsgerechtigden zouden opereren. Door list en bedrog zouden deze cliënten in nauwe samenwerking de sociale dienst oplichten. Ook zouden uitkeringsgerechtigden zwart bijklussen, zonder dat er een haan naar kraait.

Deze werkwijze zou mogelijk zijn, omdat het accent van de opsporing ligt op de zogenaamde witte fraude. Dit betreft cliënten die behalve een uitkering ook inkomsten uit een reguliere baan hebben. De opsporing van andere uitkeringsfraude krijgt zo te weinig aandacht, klagen de rechercheurs.

Volgens de Rotterdamse SoZaWe-directeur is het ondoenlijk een beeld te schetsen over de omvang van zwarte bijstandsfraude. Volgens Czyzewski loopt het zo’n vaart niet. Hij erkent dat het accent van de sociale recherche ligt op de koppeling van gegevensbestanden die beoogt witte fraude aan het licht te brengen. Om deze balans te herstellen, wil Czyzewski eigen ambtenaren extra bevoegdheid geven om deze fraude op te sporen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 maart 1995

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Rotterdam wil meer oog voor bijstandsfraude

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 maart 1995

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken