Bekijk het origineel

Vlooienmarkt mag hal blijven huren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vlooienmarkt mag hal blijven huren

2 minuten leestijd

DEN HAAG/WADDINXVEEN - De Hoge Raad heeft de uitspraak van de Haagse rechtbank vernietigd waarbij in augustus vorig jaar werd beslist dat de Vlooienmarkt Midden-Holland het veilinggebouw aan de Bredeweg in Waddinxveen per 31 oktober 1994 moest hebben ontruimd.

De eigenaresse van het veilinggebouw, de Coöperatieve Groenten en Fruitveiling De Kring, wilde af van de wekelijkse rommelmarkt, omdat ze het totale veilingcomplex wilde verkopen. In 1993 werd daarvoor een makelaar ingeschakeld.

Van de kantonrechter in Gouda kreeg De Kring begin 1994 toestemming de vlooienmarkt per 31 oktober 1994 uit het veilinggebouw te zetten. In de hoger-beroepszaak die de Vlooienmarkt bv tegen dit vonnis aanspande bij de Haagse rechtbank, kreeg de eigenaresse van het veilinggebouw opnieuw gelijk. De Hoge Raad constateert nu dat de rechtbank in haar uitspraak van enkele onjuiste redeneringen is uitgegaan.

Volgens de Hoge Raad hebben rechtbank en kantonrechter de vlooienmarkt ten onrechte niet de bescherming geboden die kleinhandelsbedrijven en horecaondememingen hebben bij opzegging van de huurovereenkomst door hun verhuurder.

Kantonrechter en rechtbank zagen in de Vlooienmarkt Midden-Holland niets van een kleinhandelsbedrijf of een cafébedrijf, maar juist meer iets van een organisator van grote vlooienmarkten. Zo’n onderneming heeft niet de zogeheten 1624-bescherming, genoemd naar het desbetreffende wetsartikel.

De Hoge Raad ziet de Vlooienmarkt bv, met de 150 standhouders en vier horecakramen die wekelijks in de perronhal aanwezig zijn, echter als één geheel. De vlooienmarkt, goed voor 2500 bezoekers per week, wordt door de Hoge Raad dan ook gelijk gesteld met de aan de veilinghal gebonden ondernemers.

De Hoge Raad heeft de kwestie verwezen naar het gerechtshof in Den Haag. Het hof moet uitzoeken of de vlooienmarkt recht heeft op nog een huurtermijn van vijf jaar. In het huurcontract van 1 november 1989 was namelijk een huurtermijn van vijf jaar vastgelegd met een huuroptie van nog eens vijf jaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 maart 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Vlooienmarkt mag hal blijven huren

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 maart 1995

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken