Bekijk het origineel

Conflict Tommel en PvdA over huurbeleid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Conflict Tommel en PvdA over huurbeleid

Kok: Subsidie voor minima op peil houden

3 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Premier Kok heeft staatssecretaris Tommel (Volkshuisvesting) laten weten dat hij moet voldoen aan de wens van de PvdA om de huursubsidie voor minima op peil te houden. De Tweede-Kamerfractie van de PvdA en Tommel hebben al wekenlang onenigheid over deze zaak en kunnen het tot dusver niet eens worden.

Volgende week stemt de Tweede Kamer over de bruteringswet waarmee de decentralisatie van het volkshuisvestingsbeleid wordt geregeld. De woningcorporaties krijgen dan de vrijheid binnen bepaalde marges de huurstijging vast te stellen. Voor de komende vijf jaar geldt een maximum van 7,5 procent huursomstijging.

De PvdA is bang dat dit de draagkracht van de sociale minima overstijgt. Huisvestingsspecialist Duivesteijn probeert al wekenlang de garantie te krijgen van Tommel (D66) dat de minima via de individuele huursubsidie gecompenseerd worden. Tommel vindt dat echter niet nodig.

Portefeuille

PvdA-fractieleider Wallage dreigde gisteravond in het televisieprogramma Nova dat zijn partij de hele actie van de decentralisatie van de woningbouwverenigingen niet zal steunen indien Tommel niet tegemoet komt aan de wensen van zijn fractie. Hij voegde daaraan toe dat Tommel maar beter niet met zijn portefeuille kan zwaaien. „Wie met zijn portefeuille wappert, raakt hem soms kwijt”, zei hij.

Tommel heeft echter herhaalde malen duidelijk laten weten dat hij weigert om de huurstijgingen voor de minima volledig te compenseren door middel van individuele huursubsidies. Dat zou tientallen miljoenen guldens per jaar kosten.

De PvdA wil voorkomen dat de minima het slachtoffer worden van dit nieuwe huurbeleid. Het kamerlid Duivesteijn heeft om die reden een motie ingediend waarin hij om volledige compensatie vraagt. In een tweede motie eist hij dat de corporaties het bedrag van 1,8 miljoen gulden dat zij krijgen om huurverlagingen door te voeren ook daadwerkelijk voor dat doel aanwenden.

Tommel heeft daarop geantwoord met een brief waarin hij geen harde toezeggingen doet. Voor de PvdAfractie is dat schrijven de reden geweest om uitstel te vragen. De komende week moet binnen de coalitie onder leiding van premier Kok overleg worden gevoerd over de vraag of de tegenstellingen kunnen worden overbrugd. Kok heeft al een brief geschreven aan Tommel met het verzoek aan het standpunt van de PvdA tegemoet te komen. Tommel is vooralsnog niet onder de indruk. Hij noemde Wallage gisteren „een grappenmaker”.

Tegenstemmen

Wanneer de coalitiepartijen er niet uit komen, zal het CDA zich „om politieke redenen” bij de PvdA aansluiten en eveneens tegen de bruteringswet stemmen. Tommel zou dan in politieke problemen komen. Saillant detail is dat de bruteringswet een geesteskind is van CDA-fractieleider Heerma, die in het vorige kabinet staatssecretaris van volkshuisvesting was. Heerma heeft echter laten weten dat hij er genoeg van heeft om het paarse kabinet bij allerlei kwesties waarover PvdA, VVD en D66 het niet eens kunnen worden aan een meerderheid te helpen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 maart 1995

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Conflict Tommel en PvdA over huurbeleid

Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 maart 1995

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken