Bekijk het origineel

Spanning in coalitie over huurbeleid blijft

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Spanning in coalitie over huurbeleid blijft

Tommel hult zich nog in stilzwijgen

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De coalitiepartijen VVD, PvdA en D66 hebben tot gisteravond laat koortsachtig overleg gevoerd over de hoog opgelopen spanning tussen staatssecretaris Tommel van volkshuisvesting en de PvdA-fractie over het huurbeleid.

De PvdA, daarin gesteund door premier Kok, wil dat Tommel de huurstijging voor de minima compenseert door een hogere individuele huursubsidie. Tommel zal pas volgende week laten weten of hij tot concessies bereid is.

Het debat over de zogeheten bruteringswet wordt dinsdag voortgezet. Door deze wet krijgen de woningbouwverenigingen meer zelfstandigheid en kunnen zij de huren naar eigen inzicht maximaal 6,5 procent verhogen. De VVD steunt de plannen van Tommel. Fractievoorzitter Bolkestein zei gisteren voor “Den Haag Vandaag” dat Tommel niet met zijn portefeuille moet zwaaien (waarvoor de leider van de PvdA in de Tweede Kamer, Wallage, de staatssecretaris nog had gewaarschuwd) en dat Wallage zijn eisen moet intrekken. Ook woordvoerder Hofstra zei vanmorgen dat de PvdA „een stapje terug moet doen”.

Bij deze verhoudingen houdt het CDA de sleutel in handen. Heerma heeft al gedreigd dat hij „om politieke redenen” zijn eigen bruteringswet niet zal steunen. Kamerlid Biesheuvel stelde zich gisteren ook achter dit standpunt. „Wij willen niet dat de PvdA mooi weer speelt met een motie omdat ze erop rekent dat de oppositie het wetsontwerp wel aan een meerderheid helpt”.

Sociaal hart

De pogingen van de PvdA om zich na de teleurstellend verlopen statenverkiezingen te profileren door haar sociale hart nadrukkelijk te laten kloppen, wekken vooral de irritatie van D66 op. Fractievoorzitter Wolffensperger zei gisteravond dat de PvdA niet de indruk moet wekken dat „alleen zij zich zorgen maakt over de gevolgen van de huurstijging. Wallage dramt door”.

Tommel zelf ging gistermiddag bij het Torentje langs voor overleg met de premier en zei na afloop dat hij zijn (volgens Wallage halfslachtige) brief aan de PvdA niet zal aanscherpen en dat de kwestie in het debat van volgende week zal worden opgelost. Verwacht wordt dat Tommel volgende week toch aan de eisen van de PvdA tegemoet zal komen, niet schriftelijk, maar mondeling. Wallage heeft inmiddels laten weten dat hij niet langer op een nieuwe brief staat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 maart 1995

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Spanning in coalitie over huurbeleid blijft

Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 maart 1995

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken