Bekijk het origineel

Conflict tussen PvdA en Tommel beëindigd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Conflict tussen PvdA en Tommel beëindigd

PvdA-fractie tevreden over toezeggingen

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De problemen tussen de Tweede-Kamerfractie van de PvdA en staatssecretaris Tommel (D66) van volkshuisvesting over de compensatie van onevenredige huurstijging voor de minima is opgelost. Een mondelinge toezegging van Tommel was voldoende om de PvdA-fractie een motie tegen diens zogenoemde bruteringswet te doen intrekken.

PvdA’er Duivesteijn, de opsteller van de motie, toonde zich tevreden over de belofte van Tommel dat hij „de motie voor 100 procent wil uitvoeren”. Dit betekent dat de PvdA, als de Tweede Kamer morgen stemt over de verzelfstandiging van woningcorporaties (Bruteringswet), zich achter het wetsvoorstel van Tommel schaart.

Daar zag het tot gisteren niet naar uit. De PvdA vond toen de brief van de staatssecretaris over de huurbescherming voor de minima nog te onduidelijk. Ook het CDA dreigde tegen de wet te zullen stemmen. Maar dat was volgens CDA-woordvoerder Biesheuvel vooral „om de PvdA bij de les te houden”. Snerend merkte Biesheuvel op: „Wat een week aan coalitieoverleg kan opleveren!”

Duivesteijn wilde van Tommel exact weten hoe deze de onevenredige huurstijging voor de minima via de huursubsidie denkt te compenseren. De PvdA nam geen genoegen met de volgens haar te vage brief van de staatssecretaris aan de Kamer. De grootste regeringspartij was bang dat de vrijheid die woningcorporaties krijgen om de huren vast te stellen de draagkracht van de minima te boven zou gaan. Volgens Tommel was voor die zorg echter geen enkele reden.

Tevreden

Tommel toonde zich na afloop van het debat tevreden dat zijn verduidelijking voor de PvdA voldoende was om het kabinetsbeleid weer voluit te steunen.

De staatssecretaris vindt niet dat hij door de harde kritiek van de PvdA op zijn beleid is beschadigd. „Over de kritiek op mijn formulering in de brief doe ik niet moeilijk. Als er inhoudelijk bezwaren zouden zijn, zou ik er wel een punt van maken. Als ik nu terugkijk, ben ik eigenlijk in de Kamer niet hard aangevallen en kan ik donderdag tijdens de stemming op brede steun rekenen”, aldus Tommel.

Ook PvdA-fractievoorzitter Wallage zei blij te zijn met het eindresultaat. De mondelinge toezeggingen van staatssecretaris Tommel waren volgens hem een stuk harder dan die in de vorige week verstuurde brief. „Als Tommel in zijn brief zo duidelijk was geweest”, aldus Wallage, „dan was dit hele debat niet nodig geweest”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 april 1995

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Conflict tussen PvdA en Tommel beëindigd

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 april 1995

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken