Bekijk het origineel

Beurstips

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Beurstips

4 minuten leestijd

Een beursvloer van 40.000 vierkante meter. De komende Wegwijs doet het niet minder. De achtste reformatorische gezinsbeurs vult vier Jaarbeurshallen, één meer dan de vorige editie.

MOSSELEN PROEVEN

Grote trekker wordt de presentatie van Reimerswaal, de gemeente die vooral bekend is door de dorpen Yerseke, Krabbendijke en Kruiningen. Vanzelfsprekend ontbreekt de mossel niet. De Zeeuwen laten een week lang hun befaamde schaal- en schelpdieren in Utrecht zwemmen. Op een nagebootste Oosterscheidebodem —in Bernhardhal 3— wordt mosselzaad opgekweekt, kruipen kreeften en zijn oesters, kokkels en krukels in hun element. Rond het bassin met 15.000 liter zeewater delen vrouwen in Zeeuwse dracht en mannen in schippertenue royaal gebakken mosselen uit. Op 2 mei scheppen een mosselman en twee kinderen verse mosselen uit het bassin en overhandigen ze die in een mandje aan burgemeester A. Verbree. De vroede vader stapt voor dit moment zonder vrees met lieslaarzen het zilte nat in en verklaart vervolgens Wegwijs ‘95 voor geopend.

CREATIVITEITSPLEIN

Voor het eerst kunnen handwerksters en hobbyisten hun hart ophalen op een “Creativiteitsplein”. Houtsnijden, kantklossen, borduren, tin gieten, zand schilderen, het maken van poppen, teddyberen, windmolens en hobbelpaarden, speciale workshops om het patchwork en quilten onder de knie te krijgen, bouwsteenkisten, modelspoortreinen, verfschorten en 12-Volts mini-gereedschap, de knutselaar vindt het op Wegwijs. En kinderen krijgen op het “kleifestival” van pottenbakkers les in boetseren.

JEUGDLAND

Wegwijs heeft haar naam als kindvriendelijk evenement hoog te houden. Er is een babyroom en een kindercrèche. Behalve skelteren en springen op een beveiligde trampoline mogen de kleintjes naar hartelust tekenen, knippen, plakken en kleien. Er zijn ook Oudhollandse spelen in reuzenformaat. Hoe eieren uitkomen, is te zien in de broedmachine van “Eendjesoort” uit Kamerik.

Bij de kinderboerdij in de Bernhardhal trekken vier geiten een bokkenwagen en kunnen kinderen allerlei boerderij-beesten en zelfs witte muizen strelen. Gelukkig is de Dierenbescherming stand-by.

MUZIEKPODIUM

Muziek speelt vooral in de gehoorzaal de boventoon. Daar beroert Klaas Jan Muider, die dit jaar zijn 50-jarig organistenbestaan viert, de toetsen, al dan niet samen met neef Jan. Een aankomende generatie muzikanten beklimt met de regelmaat van de klok eveneens het podium.

TON BOLLAND

Gratis, maar er geldt een limiet. Veilingmeester Ton Bolland uit Amsterdam taxeert op dinsdag en zaterdag boven de Marijkehal oude boeken. Maximaal vijf per persoon.

STANDWERKERS

Wegwijs manifesteert zich ook als platform voor nieuwe dan wel aparte produkten. Standhouders demonstreren met een praatje lagedruk-stoomreinigers, strijktafelmachines, massageligmatten, strijken-met-stoom-onder-hoge-dru kapparaten, Japans borduren, statische plumeaus, gezondheidskussens, leer- en uiercrême, schoonmaakartikelen en pannen.

PUBLIEKSTREKKERS

Een aantal beursdeelnemers wil met noviteiten publiek trekken. In de Chinastand van Bonisa kan men voor 25 gulden een mand vullen met rijst, melkpoeder, medicijnen en een Lisa- of Lanu-bijbel. Lindenberg presenteert de Psalmzangdag-cd en demonstreert muzieksoftware, dat gekoppeld aan een muziekinstrument het gespeelde direct in een notenbeeld uitschrijft. Dankzij Archipel Informatica kunnen particulieren (predikanten) hun boekenbezit via allerlei trefwoorden toegankelijk maken. Een cd-register is in ontwikkeling. Baukje Bakprodukten komt naast een uitgebreid assortiment taarten en koeken, met een nieuw “puddingverhaal”; griesmeelpudding in drie vari eteiten. De Hoop, dat het afkickdorp in de schijnwerpers zet, geeft doorlopend demonstraties met een lasrobot. Schouten-Gene introduceert als primeur het “Snappi luierklemmetje”, een kunststof alternatief voor de aloude veiligheidsspeld. Krisman Schoenmode gunt met een schoenenexpositie een blik in de fabriek van Avang. Vragen als: Welke schoeisel droeg het volk Israël in de woestijn? of: Hoe zag de schoen er in de Middeleeuwen uit? worden eveneens beantwoord. De Zwolse stand-houder toont tevens ‘s werelds grootste leren herenschoen. Wie de juiste maat raadt, valt in de prijzen. Aliëlle, hoedenzaak in Zeist, richt de aandacht  op zich met de alleenverkoop in Nederland van Philip Somerville-hoeden. De Engelse prinses Diana draagt regelmatig de hoofddeksels van deze wereldberoemde ontwerper.

Juweliersbedrijf De Parelvisser uit Urk, specialist in het vervaardigen van vis(serij)sieraden, haakt met 18-karaats gouden mosselhangers, mosselringen en mosseldasspelden in op het Yersekefestijn op Wegwijs.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 april 1995

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Beurstips

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 april 1995

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken