Bekijk het origineel

Doedajev wil niet met „marionetten” praten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Doedajev wil niet met „marionetten” praten

Vredesoverleg terwijl gevechten oplaaien

2 minuten leestijd

WENEN (AFP/RTR) -De Tsjetsjeense leider Doedajev weigert met de „Tsjetsjeense marionetten” die door Moskou worden gesteund over vrede te praten. Intussen leverden Tsjetsjeense opstandelingen vanmorgen een hevig vuurgevecht met Russische strijdkrachten aan de noordoostkant van Grozni, terwijl Russische gevechtsvliegtuigen rebellenposities ten zuiden van de Tsjetsjeense hoofdstad bleven bestoken.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) meldde gisteren dat de opstandige Tsjetsjenen en Rusland donderdag in Grozni gaan onderhandelen over vrede. Zes uur voor de gesprekken beginnen moet een bestand ingaan. Doedajev doet in elk geval niet aan die besprekingen mee. Volgens de OVSE hadden zowel de Tsjetsjenen als de Russen ingestemd met onderhandelingen om een einde te maken aan de al vijf maanden durende oorlog in de Kaukasische republiek.

Doedajevs persoonlijke vertegenwoordiger Chamad Koerbanov, geciteerd door het Russische persbureau Interfax, zei dat dergelijke onderhandelingen over vrede nooit plaats zullen hebben. Koerbanov maakte duidelijk dat Doedajev niet wil praten met vertegenwoordigers van de door Moskou aangestelde Tsjetsjeense regering. „Die zogenaamde Tsjetsjeense leiders zijn niet anders dan marionetten van Moskou”.

Eerder had de vertegenwoordiger van Rusland in Tsjetsjenië, Nikolai Semjonov, gezegd dat Doedajev mogelijk naar Grozni zou komen om met Oemar Avtoerchanov te onderhandelen. Hij is de leider van de Tsjetsjeense oppositie en voorzitter „van het nationale verzoeningscomité”, geformeerd door Moskou. De onderhandelingen in Grozni zouden onder auspiciën van de OVSE worden gehouden.

Gevechten

Afgelopen weekeinde kwamen bij gevechten tussen Tsjetsjeense opstandelingen en Russische legertroepen zeker 186 Tsjetsjenen om. Aan Russische zijde vielen zeven doden en twintig gewonden. Russische vliegtuigen bombardeerden zondag de hele dag het al geheel vernielde dorp Serzjen-Joert in het zuiden van Tsjetsjenië.

Na een periode van stilte kwamen het gisteren weer tot heftige vuurgevechten in Grozni. Bij de gevechten rond Vedeno en Sjatoi in het zuiden zette het Russische leger artillerie en gevechtsvliegtuigen in.

Een woordvoerder van Doedajev zei eerder gisteren dat de Tsjetsjeense opstandelingenleider werkte aan een plan om een einde te maken aan het vijf maanden oude conflict in de Kaukasus. De Russische minister van defensie Pawel Gratsjov zei pas geleden nog dat de Russen alleen over vrede willen onderhandelen als de Tsjetsjenen zich overgeven zonder voorwaarden te stellen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 23 mei 1995

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Doedajev wil niet met „marionetten” praten

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 23 mei 1995

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken