Bekijk het origineel

Ruimte voor duizenden huizen in Tuinsteden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ruimte voor duizenden huizen in Tuinsteden

Neerwaartse spiraal dreigt voor Amsterdamse wijken

2 minuten leestijd

AMSTERDAM - In de Westelijke Tuinsteden van Amsterdam is nog ruimte voor vele duizenden nieuwe woningen. Geuzenveld, Slotermeer, Slotervaart, Overtoomse Veld en Osdorp kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het woningbouwprobleem van de hoofdstad.

Dat bleek gisteren uit de woorden van wethouder van ruimtelijke ordening D. Stadig. Het gemeentebestuur houdt ondanks tegenstand vanuit de wijken vast aan verdichting.

Volgens Stadig is de ruimte in de Tuinsteden, waar nu zo’n 110.000 mensen wonen, echter niet voldoende om af te zien van de omstreden plannen voor een nieuwe wijk in het U (IJburg). „Dat is een brug te ver”, aldus Stadig tijdens een symposium over de toekomst van de tuinsteden.

De afgelopen jaren is status van deze naoorlogse wijken in rap tempo omlaag geduikeld. De tussen 1945 en 1965 gebouwde tuinsteden waren indertijd een toonbeeld van vernieuwing. Er was sprake van zeer ruime huizen, omringd door water, groen en brede wegen.

De eertijds zo aantrekkelijke woonomgeving is niet alleen verouderd. Vooral de komst van grote groepen allochtonen heeft de bewoners met de hogere inkomens naar andere wijken doen wegtrekken. „Dat was een schok en heeft geleid tot een vlucht, zo blijkt uit onderzoek”, aldus prof. dr. R. van Engeldorp Gastelaars van de Universiteit van Amsterdam.

Verpaupering

Het stadsbestuur verwacht met het bijbouwen van andere woningen de dreigende verpaupering tegen te kunnen gaan. Volgens wethouder Stadig moet de komende decennia het beheer van het groen beter worden geregeld en dienen de nu tussen bomen en struiken verscholen scholen weer tevoorschijn te komen. Andere maatregelen richten zich op het zorgen voor meer voorzieningen bij de bejaardenwoningen en onderhoud aan te kleine en in verval rakende flats en huizen.

De meningen over het bijbouwen van woningen lopen echter uiteen. Volgens prof. Van Engeldorp is het niet gewenst dat er al te compacte wijken ontstaan. „Daar is geen vraag naar”. Hij meent dat de problemen die in de tuinsteden ontstaan in overleg met de buurgemeenten moeten worden opgelost. Daarom acht de wetenschapper ook de vorming van een stadsprovincie Amsterdam noodzakelijk.

Een hoofrol bij de veranderingen is weggelegd voor de corporaties die maar liefst 36.000 woningen beheren. Door duurdere huurwoningen toe te voegen verwacht directeur G. Anderiesen van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties een verbetering.

Film

Bovendien hebben stadsdeelbestuurder, bewoners, volkshuisvesters, wetenschappers en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven zich verenigd in de stichting De Driehoek. Deze stichting zet zich in om het imago van de wijken te verbeteren. Gisteren ging een promotiefilm van de stichting in première. In de film wordt aangegeven dat de grondgedachte achter de wijken, namelijk het zogenaamde Algemeen uitbreidingsplan van 1934, nog steeds voldoet, maar dat de invulling ervan aangepast moet worden aan deze tijd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 september 1995

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Ruimte voor duizenden huizen in Tuinsteden

Bekijk de hele uitgave van woensdag 20 september 1995

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken