Bekijk het origineel

OM eist forse straffen tegen mensenhandelaren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

OM eist forse straffen tegen mensenhandelaren

Justitie Rotterdam wil dwangprostitutie aanpakken

2 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - Het openbaar ministerie in Rotterdam beschouwt de bestrijding van mensenhandel als een van zijn prioriteiten bij de aanpak van de georganiseerde zware criminaliteit. Justitie zegt aanwijzingen te hebben dat veel vrouwen uit Oost-Europa in verschillende delen van Nederland tot prostitutie wordt gedwongen. Dat heeft de Rotterdamse persofficier mr. J. Wesselink gezegd naar aanleiding van een groot proces inzake mensenhandel.

Officier van justitie mr. A. Zwaneveld eiste gisteren tegen acht verdachten celstraffen van dertig maanden tot acht jaar wegens mensenhandel, gedwongen prostitutie, verkrachting, wapenbezit en mishandeling.

Tegen de 29-jarige Rotterdamse bareigenaar en hoofdverdachte K. B. eiste de officier acht jaar cel en een boete van 50.000 gulden. De 32-jarige B. K. uit Hellevoetsluis hoorde vier jaar cel eisen. Voor het aandeel van de 28- jarige Rotterdammer B. vroeg het OM 3,5 jaar gevangenisstraf. Vijf andere verdachten hoorden straffen van twee en een half en drie jaar eisen.

Volgens de Rotterdamse persofficier Wesselink moet onder mensenhandel iedere vorm van prostitutie worden verstaan waarbij dwang een rol speelt. „Het gaat er dus niet om of de slachtoffers in hun vaderland al prostitutie bedreven”.

Valse voorwendsels

Wesselink is ervan overtuigd dat veel Oosteuropese vrouwen onder valse voorwendselen naar Nederland worden gelokt en hier tot prostitutie werden gedwongen. „Dat gebeurt niet altijd door lijfelijk geweld. Er is in feite al sprake van mensenhandel zodra hun paspoorten worden ingehouden of de vrouw haar reiskosten moet terugverdienen”, zegt hij.

Om de mensenhandel aan te pakken, richtte de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond in april van dit jaar het ”Brut-team” op. Twintig rechercheurs stortten zich op een internationale bende, die op grote schaal actief was in de mensenhandel en gedwongen prostitutie Van vrouwen. Om slachtoffers en getuigen te horen, bezocht een speciale commissie, onder wie de rechter-commissaris, de officier van justitie en enkele advocaten, Bulgarije, Slowakije, Tjechië en Hongarije.

Ontsnapt

Justitie kwam de bende op het spoor nadat vier meisjes in het voorjaar uit de Rotterdamse Butterfly Bar ontsnapten. In Luxemburg meldden zij zich bij de politie en zeiden slachtoffer van mensenhandel te zijn. De Rotterdamse politie kwam in het geweer, nadat twee broers uit ex-Joegoslavië in de Maasstad aangifte deden van ontvoering en mishandeling.

Negentien slachtoffers verklaarden tegenover de politie tot prostitutie te zijn gedwongen. Ze werden tewerkgesteld als raamprostituée in Den Haag of moesten hun diensten aanbieden in de bar Je t’ aime en andere Rotterdamse sekshuizen. Sommigen werden doorverkocht of als onderpand uitgeleend. Het geld dat de vrouwen met hun werk verdienden, moesten ze afstaan. Een aantal verklaarde bij de politie door hun „eigenaar” te zijn verkracht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 november 1995

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

OM eist forse straffen tegen mensenhandelaren

Bekijk de hele uitgave van donderdag 16 november 1995

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken