Bekijk het origineel

Ten Cate doet twee fabrieken in VS dicht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ten Cate doet twee fabrieken in VS dicht

Kunststofconcern reorganiseert ondanks winst

2 minuten leestijd

ALMELO (ANP) - Het kunststofconcern Ifen Gate gaat, ondanks een staging van de nettowinst in 1995 van ƒ 15,1 miljoen naar ƒ 20,5 miljoen, fors reorganiseren in verband met problemen by de dochters Nicolon/Mirafi (textiel) en Tfen Gate Protect.

Vooral Nicolon uit Amerika ontwikkelde zich slecht in het laatste kwartaal van het afgelopen jaar. Besloten is twee fabrieken te sluiten en 150 arbeidsplaatsen te schrappen. Dit heeft Ten Cate gisteren bekendgemaakt.

Dat Ten Cate Protect een probleem had, was al langer bekend. Vorig jaar besloot de directie Protect opnieuw aan te pakken. Deze firma werd ook al in 1993 geherstructureerd. De weverij en de spinnerij in Almelo gingen in het afgelopen jaar dicht, waarbij 100 werknemers naar ander werk moesten omzien. Deze reorganisatie zal in het voorjaar zijn afgerond.

Ten Cate hanteert het snoeimes al enige tijd flink. De bedrijven Atlantic Mills uit Ierland (spijkerstof) en Plasticum uit Tilburg (plastic doppen) werden vorig jaar afgeslankt. Deelnemingen op het gebied van confectie en kunststofverwerking in Griekenland en de VS worden verkocht, of beëindigd.

Rendement

Toch voldeed het overgrote deel van de werkmaatschappijen aan de gestelde rendementsverwachtingen, zo meldt Ten Cate. Het bedrijfsresultaat steeg van ƒ 52,5 miljoen tot ƒ 60 miljoen.

In 1995 veroorzaakten de reorganisaties kosten. De winst werd gedrukt met ƒ 7 miljoen. Dat is overigens een lager bedrag dan in het jaar ervoor. Toen keek Ten Cate tegen een buitengewone last aan van ƒ 15 miljoen. In dat jaar ging het strategisch beleid van de firma op de schop.

De omzet steeg met 20 procent tot ƒ 1340 miljoen. De winst werd gedrukt door de lagere dollar (minus ƒ 7 miljoen) en de hoge katoenprijs (ƒ 13 miljoen negatief). De kunststofprijs daarentegen zakte in de tweede helft van 1995 naar het niveau van 1994.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 maart 1996

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Ten Cate doet twee fabrieken in VS dicht

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 maart 1996

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken