Bekijk het origineel

Drents-Friese Woud tiende Nationaal Park

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Drents-Friese Woud tiende Nationaal Park

Mogelijk introductie van edelhert als begrazer

2 minuten leestijd

DIEVER - Het Drents-Friese Woud wordt naar verwachting over twee jaar een Nationaal Park:. Na 21 jaren van voorbereiding verleende minister Van Aartsen van landbouw, natuurbeheer en visserij het gebied gistermiddag in Diever de status “in oprichting”. Het terrein is na de Veluwe het grootste aaneengesloten natuurreservaat in Nederland.

Het woud ligt op het grondgebied van de Drentse gemeenten Diever, Smilde en Vledder en de Friese gemeente Ooststellingerwerf. Het bestaat uit bossen, beekdalen, heideterreinen met vennen en stuifzanden. De in totaal ruim 6100 hectare natuur is voor het overgrote deel eigendom van Staatsbosbeheer, de Vereniging Natuurmonumenten en Het Drents Landschap. In het nationaal park in oprichting liggen ook enkele cultuurgronden.

De bewindsman stelde voor de oprichtingsperiode bijna een half miljoen gulden per jaar beschikbaar. Als tegemoetkoming in de eerste inrichtingskosten gaf hij bovendien een eenmalig investeringsbedrag van 300.000 gulden. Voor een nieuw te bouwen bezoekerscentrum -waarschijnlijk in Appelscha of Diever- reserveert het Rijk maximaal 660.000 gulden.

Uitkijktoren

Als onderdeel van de start van het nationaal park Drents-Friese Woud nam Staatsbosbeheer een houten uitkijktoren op een heuvel in het Aekingerzand in gebruik. In dit natuurontwikkelingsproject werd onder meer de laatste zes jaar 175 hectare bos geveld om het stuifzand meer ruimte te geven. Het Drents Landschap steekt verder veel energie in het herstel van de vochtige heide op het Doldersummerveld, terwijl Natuurmonumenten de zogenaamde “grove dennen-kraaiheidebossen” van het voormalige landgoed Berkenheuvel door middel van begrazing wil veiligstellen. Mogelijk dat daarvoor in de toekomst edelherten uitgezet zullen worden.

De Structuurnota Groene Ruimte gaat uit van vijftien nationale parken in Nederland. Zeven verkregen inmiddels die status: Schiermonnikoog, het Dwingelerveld, De Weerribben, De Groote Peel, De Biesbosch, De Meinweg en het Zuid-Kennemerland. Daarnaast functioneren al tientallen jaren als nationaal park De Veluwezoom en De Hoge Veluwe.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 mei 1996

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Drents-Friese Woud tiende Nationaal Park

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 mei 1996

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken