Bekijk het origineel

VN voorspellen enorme verstedelijking

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

VN voorspellen enorme verstedelijking

Problemen in arme landen verwacht

3 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Het VN-bevolkingsfonds UNFPA voorspelt een explosieve groei van de miljoenensteden, vooral in ontwikkelingslanden, tot het jaar 2015. De organisatie roept in het rapport “De Toestand van de Wereldbevolking” dat vandaag is gepubliceerd, regeringsleiders op te zorgen dat de urbanisatie leidt tot betere levensomstandigheden en niet tot stijgende ellende in gemarginaliseerde krottenwijken.

Het fonds voorziet dat de wereld enorm gaat verstedelijken. Naar verwachting woont in 2005 meer dan de helft van de wereldbevolking in steden. Tien van deze „megasteden” zullen meer dan 20 miljoen inwoners tellen, waaronder Tokio, Bombay, Lagos, Shanghai, Jakarta en Sao Paulo. Twintig steden hebben dan tussen 10 en 20 miljoen inwoners. De groei is het grootst in metropools als MexicoStad (van 15 miljoen in 1990/naar 19 miljoen in 2015), Bombay (van 12 naar 27 miljoen), Jakarta (8,5/21) en Sao Paulo (15/21).

De snelle uitbreiding van de megasteden vereist vooral in de ontwikkelingslanden speciale maatregelen. Een groot deel van de nieuwe stedelingen wordt geboren in de allerarmste landen. Het VN-bevolkingsfonds roept regeringsleiders op te investeren in sociaal-economische maatregelen om de werkgelegenheid te vergroten en in sociale maatregelen voor de versterking van de gezondheidszorg en onderwijs.

Aanpak

De trek van mensen van het platteland naar de steden beïnvloedt de sociale en econoftiische ontwikkeling in zowel stad als platteland. De verschillen tussen stad en land vervagen: steden moeten ruimte scheppen voor tuintjes waarin mensen hun schamele inkomen kunnen aanvullen door eigen voedselproductie. De groeiende stad zal de vraag vergroten naar plattelandsproducten, zoals ruwe en half-bewerkte agrarische producten, en kunstnijverheid.

Het ontwikkelen van duurzame steden vereist een geïntegreerde aanpak van ontwikkeling en armoedebestrijding. Dit moet volgens het UNFPA gebeuren middels het verbeteren van de positie van vrouwen door onderwijs, een grotere betrokkenheid bij de besluitvorming, het deelnemen aan regering en bestuursorganen, meewerken in maatschappelijke organisaties en betere faciliteiten voor ondernemers en vrouwen. Stedelijke armoede kan verder worden aangepakt door verbetering van huisvesting, water, sanitair en openbaar vervoer. De taak en middelen van lokale autoriteiten moeten worden versterkt: zij moeten actiever betrokken kunnen zijn bij stedelijke planning en uitvoering van het beleid. Speciale maatregelen zijn nodig voor de bescherming van daklozen, straatkinderen, wezen, alleenstaande moeders, mindervaliden en ouderen.

Het UNFPA-rapport speelt een belangrijke rol bij de voorbereiding van de VN-conferentie Habitat II over de toekomst van de steden, die volgende week in de Turkse stad Istanbul begint. Secretaris-generaal Boutros-Ghali van de VN spreekt in het voorwoord de hoop uit dat het rapport en Habitat II het belang van sociale ontwikkeling en de bijdrage van de vrouw daaraan nog zullen onderstrepen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 mei 1996

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

VN voorspellen enorme verstedelijking

Bekijk de hele uitgave van woensdag 29 mei 1996

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken