Bekijk het origineel

Verhouding tussen Hervormde Kerk en IKON is verbeterd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Verhouding tussen Hervormde Kerk en IKON is verbeterd

3 minuten leestijd

DOORN - De verhouding tussen de Nederlandse Hervormde Kerk en de IKON iS duidelijk verbeterd. Dat bleek gisteravond tijdens de hervormde synode. Wel zullen de hervonnde bestuursleden van de IKON al het mogelijke blijven doen om de kerk in haar totale breedte bij het werk van de IKON te betrokken.

De synode verzocht de Interkerkelijke Omroep Nederland (IKON) „naar vermogen te bevorderen dat zijn programma’s voor de kerkelijke achterban (nog) beter herkenbaar worden”.

Vorig jaar maart was de IKON ook onderwerp van gesprek tijdens de hervormde synode. Vanuit de rechtervleugel van de Hervormde Kerk was kritiek gekomen op de omroep. De Gereformeerde Bond had zelfs tevergeefs zendtijd aangevraagd via de meer verwante Evangelische Omroep. De synode besloot de IKON te blijven steunen, maar vroeg de omroep wel meer aandacht te besteden „aan de volle breedte van de kerk”.

Ontmoeting

De synodezitting leidde tot een ontmoeting van het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond met het IKON bestuur. Dat gesprek leidde tot wederzijds begrip, zodat dr. ir. J. van der Graaf mocht constateren dat er meer begrip is dan eenjaar geleden.

Sprekers uit de rechterflank van de Hervormde Kerk toonden zich gister-avond verheugd over de bereidheid van de IKON om voor hen meer herkenbare programma’s te brengen. Toch zeiden sommige synodeleden de vinger aan de pols te zullen houden. De kerkelijke profilering van de IKON mag best positief getoonzet worden vanuit de bijbelse opdracht, zo stelde ouderling M. Burggraaf. Als een van de programmatische keuzen van de IKON wordt immers gewezen naar „dialoog met nieuwe geloofstradities en levensovertuigingen”.

In de nota over de relatie tussen de Hervormde Kerk en IKON wordt gesteld dat een al te nadrukkelijk christelijk programma aan de communicatie van het Evangelie meer kwaad dan goed kan doen. Een terughoudende opstelling kan, daarbij vergeleken, de voorkeur verdienen, aldus de nota.

Commissie

Een hervormde “ad-hocberaadsgroep” zal gedijende een halfjaar systematisch de IKON-programma’s volgen en daarover een evaluerend rapport uitbrengen dat door de generale synode zal wórdeh besproken.””%

Dr. K. Blei, een van dé -ori’ê” liefvormde IKON-bestuursleden, waarschuwde voor een te belerende verkondiging van het Evangelie, die de communicatie afsluit. „Je kunt het Evangelie wel puur verkondigen, maar komt het ook over en wordt het ook relevant gevonden? De IKON zit altijd met de spanning tussen identiteit en relevantie, zoals ook de kerken daarmee zitten”, aldus dr. Blei.

IKON-directeur L. Schenk zei dat de IKON een podium- en ontmoetingsfunctie moet blijven houden, rekening houdend met de authenticiteit van mensen en vergezeld van een kritische reflectie op de samenleving.

„Het eigene van de IKON is dat we de bron kennen en die niet vergeten, al begeven we ons heel ver in het veld”, aldus Schenk. Hij /as blij met het vertrouwen dat hij gisteravond tussen de IKON en de Hervormde Kerk bespeurde. „Blijf ons bevragen”, zo voegde hij de synodeleden toe.

IKON-bestuurslid Evert Matthies meldde dat het gesprek tussen de Gereformeerde Bond en IKON „onderling vertrouwen” heeft opgeleverd. „Allerlei misverstanden over de IKON zijn in dat uur uit de weg geruimd”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 juni 1996

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Verhouding tussen Hervormde Kerk en IKON is verbeterd

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 juni 1996

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken