Bekijk het origineel

Ouders eisen toelating zoon tot zmok-school

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ouders eisen toelating zoon tot zmok-school

Hyperactief kind zit tien maanden thuis

2 minuten leestijd

ARNHEM (ANP) - De ouders van de 7-jarige Pascal van Sonsbeek uit Veenendaal willen dat de zmokschool (zeer moeilijk opvoedbare kinderen) in Oosterbeek hun zoon inschrijft als leerling. Ze hebben hun eis gisteren neergelegd in een kort geding voor de president van de rechtbank in Arnhem.

De school, de Drempel, weigert de jongen omdat zij vindt dat zijn ontwikkelingsachterstand te groot is. Gevolg is dat Pascal, een zogeheten hyperactief kind, al tien maanden thuis zit waardoor de ouders vrezen dat de leerachterstand verder groeit.

Volgens raadsman mr. J. van Ham van de ouders wordt Pascal ten onrechte onderwijs onthouden. ledere leerling, ongeacht aanleg en vaardigheden, heeft volgens hem recht op basisonderwijs. Pascal is echter nog nooit naar het basisonderwijs geweest. Wel verbleef hij op een kinderdagverblijf

De advocaat hekelde dat instanties de ouders buitensluiten in de discussie over de opleiding en opvoeding van Pascal. Op 14 mei gaf de regionale verwijzingscommissie in Ede een toe latingsverklaring voor een zmokschool af. Ook achtte zij plaatsing op korte termijn noodzakelijk.

Raadsvrouw mr. C. Oosterveer van de zmok-school stelde daarentegen dat een commissie van onderzoek had geadviseerd Pascal te weigeren, omdat hij persoonlijke begeleiding nodig heeft. De school kan die niet bieden.

Volgens haar handelt de school niet in strijd met de Leerplichtwet, omdat een school ook de plicht heeft ervoor te waken dat alle kinderen de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Lastig

Volgeijs de raadsman van de ouders heeft weliswaar iedere zmok-school een weigeringsbevoegdheid, maar mag dat er niet toe leiden dat een lastige leerling nergens heen kan.

Het PvdA-kameriid De Cloe heeft inmiddels aan staatssecretaris Nuis van onderwijs over de kwestie vragen gesteld. Hij wil onder meer weten hoe de Leerplichtwet zich verhoudt tot het autonome toelatingsbeleid van scholen. De Cloe vraagt ook wat de bewindsman van plan is te ondernemen om aan deze ongewenste situatie een eind te maken.

De uitspraak van het kort geding is op 21 november.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 november 1996

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Ouders eisen toelating zoon tot zmok-school

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 november 1996

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken