Protest vermurwt Renaul-topman niet
Schweitzer komt met nieuw sluitingsargument
BRUSSEL - Renault-topman Louis Schweitzer was gisteren onverbiddelijk tegenover de vertegenwoordigers van de Belgische, Franse en Spaanse vakbonden: de Renault-fabriek in Vilvoorde gaat dicht De massale aanwezigheid van (7000 tot 10.000) werknemers uit de drie landen kon Schweitzer niet tot andere gedachten brengen.
De Europese ondernemingsraad van Renault gaat nu bekijken of er voldoende grond is voor een formeel juridisch protest tegen Renault. Schweitzer voerde gisteren intussen een nieuw argument aan voor de sluiting van Vilvoorde. Naast de verhoudingsgewijs hoge loonkosten in België en het beleid om de productie van bepaalde modellen te concentreren in minder fabrieken, voerde de Renault-directeur nu ook de investeringskosten voor modernisering van de lakafdeling in Vilvoorde aan als argument voor sluiting.
Een deel van de Renault-werknemers trok van het hoofdkwartier van Renault in Boulogne-Billancourt bij Parijs verder naar Straatsburg, waar de Renault-sluiting op de agenda stond van het Europees Parlement (EP). Daar verklaarde Europees commissaris Flynn (Sociaal Beleid) dat de Europese Commissie met voorstellen komt om de sociale spelregels aan te scherpen.
Voorzitster Pauline Green van de socialistische fractie meende dat Renault Europese subsidies moet terugbetalen omdat het bedrijf de richtlijnen betreffende bedrijfssluitingen met voeten heeft getreden. De Belgische christen-democraat Raf Chanterie (EVP) meende dat er in Europa „meer wordt gedaan voor de bescherming van dieren dan voor die van mensen”. Het is volgens Chanterie „niet verwonderlijk dat mensen dit Europa afwijzen”.
Melkert
De Renault-directie is van alle kanten aangevallen, vooral over de manier waarop de voorgenomen sluiting van Vilvoorde twee weken geleden werd bekendgemaakt. Onder de critici bevonden zich ook Frankrijks president Chirac en premier Juppé en de Nederlandse minister Melkert van sociale zaken. Melkert vindt het sluiten van Vilvoorde in strijd met de Europese regels. „Wat er bij Renault gebeurt, is natuurlijk asociaal. Dit doet eerder denken aan de vorige eeuw dan aan de volgende”.
Maar gisteren kreeg Schweitzer toch ook steun. De Franse minister voor industriebeleid, Borotra, meent dat het voortbestaan van het bedrijf op het spel staat. „Men spreekt over een strategie om banen te schrappen, maar het gaat in feite om een strategie voor het overleven van Renault”, aldus Borotra.
Hij kritiseerde ook Europa. „Ik herinner mij geen protesten uit Europa toen de multinationale bedrijven Hoover, Grundig en JVC besloten hun Franse vestigingen te sluiten; wij kregen toen geen steun van de Europese Commissie. De Franse regering stond er toen alleen voor”, aldus Borotra.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's