Bekijk het origineel

Bedrijf niet vervolgd in glycerineschandaal Haïti

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bedrijf niet vervolgd in glycerineschandaal Haïti

Borst wil strengere eisen grondstoffenhandel

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Het openbaar ministerie ziet geen reden een strafrechtelijk onderzoek te starten naar de betrokkenheid van het Nederlandse bedrijf Vos uit Alphen aan den Rijn bij het glycerineschandaal op Haïti.

Dat schrijven de ministers Borst van volksgezondheid en Sorgdrager van justitie in een brief aan de Tweede Kamer.

De affaire betreft de levering van giftig glycerine aan Haïti. Het spul werd verwerkt in een siroop tegen koorts, keel- en hoofdpijn. Na gebruik van het middel stierven tientallen kinderen. Vos was tussenhandelaar van de grondstof. Het bedrijf leverde het door aan een Duitse onderneming.

Het PvdA-kamerlid Verspaget wilde opheldering van het kabinet over een rapportage van de Amerikaanse Food and Drugs Administration (FDA) over de zaak. Daaruit zou blijken dat Vos onzorgvuldig heeft gehandeld bij de uiteindelijke etikettering van de grondstoffen uit China, die enkele maanden in een magazijn van Vos hebben gestaan. Vos zou de, kennelijk onjuiste, informatie voor de etiketten hebben ontleend aan een Chinees analyserapport dat niet aan de eisen voldeed.

Borst en Sorgdrager hebben de nieuwste gegevens besproken met het OM en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. „Uit het rapport van de FDA valt geen redelijk vermoeden van schuld van Vos BV aan enig strafbaar feit af te leiden”, zo stellen de ministers vast.

Strengere eisen

Het is volgens beiden niet ongebruikelijk dat tussenhandelaren zoals Vos farmaceutische grondstoffen doorverkopen op basis van reeds aanwezige documenten, zoals analysecertificaten en vrachtbrieven. Borst heeft overigens al eerder aangegeven binnen de EU te willen pleiten voor een richtlijn die strengere eisen stelt aan de aflevering van grondstoffen.

Vos is nog niet uit de problemen. Begin maart diende een Amerikaanse advocaat namens 35 slachtoffers een aanklacht in tegen Vos en het Duitse moederbedrijf Helm uit Hamburg. De Amerikaan zou 100 miljoen dollar schadevergoeding willen eisen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 14 april 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Bedrijf niet vervolgd in glycerineschandaal Haïti

Bekijk de hele uitgave van maandag 14 april 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken