Zeehonden niet langer beschermd tegen fuiken
Vissers in Oosterschelde mogen keerwant weglaten
DE KOOG/MIDDELBURG - Vissers in de Oosterechelde hoeven geen keerwant in hun fuiken meer te plaatsen om daarmee te voorkomen dat jonge zeehonden in de netten verstrikt raken en verdrinken. Het ministerie van LNV heeft dat besloten. EcoMare, een opvangcentrum voor zeehonden in De Koog, kondigt aan zich te verzetten tegen de ontheffing voor het gebruik van keerwant.
Een woordvoerder van EcoMare deelde gisteren mee dat tiet besluit in het nadeel is van zeehonden. Die kunnen zonder keerwant de fuiken inzwemmen, waarna ze zich doodworstelen in het net. Een keerwant is een grootmazig net dat in de monding van een fuik wordt geplaatst.
Vorige maand onthief de rechter in Middelburg twee Oosterscheldevissers van hun verplichting om gebruik te maken van een keerwant. De rechter vond het niet aannemelijk dat de jonge zeehonden in de Oosterschelde in deze fuiken terecht konden komen. De fuik heeft slechts een opening van zo’n 20 centimeter.
De vissers beweerden bovendien dat zij hun vangsten door het keerwant met een kwart zagen teruglopen. Maar volgens EcoMare gaat het vooral om zeebaars en kreeften. De organisatie tekent daarbij aan dat die vissoorten slechts bijvangsten zijn. De fuiken worden slechts gebruikt voor paling.
Ontheffing
Naar aanleiding van de rechterlijke uitspraak heeft het ministerie van LNV besloten om alle vergunninghouders voor fuikenvisserij in de Oosterschelde te ontheffen van de verplichting. Een woordvoerder maakte dat gisteren bekend. Volgens hem gaat het om een tijdelijk besluit. LNV is in afwachting van de uitkomst van een bodemprocedure die een aantal fuikenvissers heeft aangespannen.
Volgens het ministerie zal nu zo snel mogelijk geld worden vrijgemaakt voor een onderzoek naar de risico’s van fuiken voor jonge zeehonden. Het Instituut voor Bos- en Natuuronderzoek (IBN) had al in 1996, samen met enkele fuikenvissers, onderzoek willen doen, maar moest dat wegens geldgebrek afblazen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 15 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's