Predikant onder tucht van de Bijbel
Ds. McNabb pleit op Leicester-conferentie voor uitleggende prediking
LEICESTER - Hoe belangrijk is het dat christenen elkaars zorgen en vreugden kennen. Dat was de reden waarom Conrad Mbewe, een baptistenpredikant van gereformeerde beginselen uit Zambia, gisteren in Leicester sprak over de zaak van Christus in Zambia.
„Soms realiseert men zich in West-Europa te weinig dat er in Afrika gevestigde kerken zijn, al hebben ze nog maar een korte geschiedenis. Met name in de steden in Zambia lijkt de situatie op die in Europa. In de jaren zestig en zeventig verlieten tal van jonge mensen de kerk, onder andere omdat de diensten in de stamtalen werden gehouden. Nu komen er steeds meer diensten in het Engels. Jonge mensen worden geraakt door het Evangelie”, vertelde ds. Mbewe.
Het christendom dat via de moderne media verspreid wordt, is helaas vaak een christendom dat rijkdom en voorspoed in deze wereld predikt, waarschuwde ds. Mbewe. De Zambiaanse predikant wees op het belang van het verspreiden van goede boeken. „Het ontstaan en de voortgang van de beweging die in Zambia het Evangelie van vrije genade wil verkondigen, is nauw verbonden aan de boeken van onder andere uitgeverij The Banner of Truth. In ons land komen veel mensen bekering. Wat zij nodig hebben, is dat zij nader in de Schriften worden onderwezen. Maar daarvoor is nog nauwelijks kader aanwezig”.
Ingewikkeld
De Engelse predikant Alun McNabb hield een toespraak over uitleggende prediking. In dit soort prediking wordt een bijbelboek op de voet gevolgd. Als voorbeeld noemde hij de uitleg van de evangeliën door bisschop J. C. Ryle. „We kunnen een voorbeeld nemen aan diens eenvoud. Veel predikanten preken te ingewikkeld. Soms worden hoorders daardoor geïmponeerd. Een vrouw zei: Onze dominee kan zo geweldig preken, dat niemand z’n preken begrijpt. De Heere Jezus sprak juist zo dat het gewone volk hem graag hoorde”.
Wanneer een predikant op zondag een bijbelboek op de voet volgt, leert zijn gemeente hoe de ene gedachte in een bijbelgedeelte verbonden is aan de daaropvolgende. Een prediker brengt zo ook zichzelf onder de tucht van het Woord, is de ervaring van ds. Mac-Nabb. „Bij vrije tekstkeuze dreigt het gevaar dat bepaalde zaken nooit aan de orde komen”. De predikant wees op het grote belang van studie, maar vooral van gebed bij de voorbereiding op de prediking. Echte prediking doet een appèl op de hele mens, op het verstand, de wil, de emotie en de verbeelding.
Heiligmaking
Tijdens het avondgedeelte hield ds. John Piper, baptistenpredikant in Minneapolis (VS), zijn tweede lezing over vreugde in God. Ds. Piper besprak nu de relatie tussen vreugde in God en de heiligmaking. Hij zei zich zeer verwant te voelen met Jonathan Edwards. „Heiligmaking”, zo zei hij, „is hetzelfde als radicale gehoorzaamheid aan God. Deze gehoorzaamheid is geworteld in Gods genade en uit zich in vreugde in God. Deze vreugde is een vrucht van de wedergeboorte. Wat een mens ook kan, hij is niet in staat zich-zelf deze vreugde te schenken. Het wezen van het geloof is dat het tevreden is met wat God voor ons in Christus gedaan heeft”.
Er kan alleen droefheid naar God zijn, zei ds. Piper, als we ook iets weten van de vreugde in God. „De ware droefheid naar God komt voort uit liefde tot Gods heiligheid. Een christen is verbroken van hart omdat hij telkens weer ziet dat hij niet is wie hij zo graag wil zijn. Tranen op zich zijn geen bewijs van bekering. Mensen kunnen ook bedroefd zijn omdat het voor hen niet mogelijk is een zondige begeerte uit te leven of omdat hun geweten spreekt”.
Ds. Piper riep de aanwezige predikanten op niet alleen de verschrikkingen van de wet maar vooral ook de schoonheid van Christus te prediken. „De hoop van een niet-christen is gericht op deze wereld. Kranten hebben grote bijlagen met sportnieuws, maar er zijn geen bijlagen over God als het hoogste goed”.
Banale programma’s
De Amerikaanse predikant waarschuwde ook voor de kwalijke invloed van de televisie. Hij wees erop dat het gevaar niet alleen zit in programma’s vol seks en erotiek, maar ook in al die programma’s die gekenmerkt worden door banaliteit. „Ik bezit zelf geen tv. Dat zie ik niet als een bewijs dat ik een vergevorderd christen ben, maar als een teken dat ik zwak ben. Tegenover de vreugde die de wereld biedt, staat de vreugde in God, die al de vreugde van de wereld ver overtreft. Om deze vreugde te prediken, moet je haar zelf gesmaakt hebben. Wie de prediking van tal van predikanten hoort, moet ernstig bevreesd zijn dat het daaraan schort. Leven tot eer van God lijkt soms een zaak van pure plicht te zijn. Het is juist een zaak van vreugde. De grootste vreugde van een christen is de wil van God te doen, omdat God het hoogste goed is”.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's