Sparen voor goede doelen
Actie voor reformatorisch en evangelisch Nederland
APELDOORN - Het is de bedoeling dat Nederland in juni een spaarsysteem ryker is. De doelgroep is dit keer tamelijk afgebakend. De spaarkaarten van de Stichting Diakonia zijn speciaal bestemd voor christelijk Nederland, „van reformatorisch tot evangelisch”. De gespaarde punten tomen rechtstreeks in de kas van „goede doelen” terecht.
„Ik loop al jaren met de idee rond dat het mogelijk moet zijn de belangen van christenondernemers en ideële stichtingen bij elkaar te brengen. Daar is dit spaarsysteem uit voortgekomen”, zegt initiatiefnemer P. Braal. De zakenman heeft een eigen consultancy-bureau dat bedrijven op diverse manieren begeleidt. In januari heeft hij samen met J. Bor en R. P. Plattel ten behoeve van het spaarsysteem de Stichting Diakonia opgericht. Het is de bedoeling dat er voor de zakelijke kant van het systeem een speciale besloten vennootschap in het leven wordt geroepen. „Met winstoogmerk, ja”.
Winkeliers die uit principe niet meedoen aan zondagsopenstelling, kunnen van het spaarsysteem gebruikmaken. Ze dienen daarvoor een terminal in hun zaak te plaatsen of bestaande apparatuur aan te passen. Deze ondernemers betalen voor hun deelname maandelijks een bedrag aan Diakonia. Bovendien verzilveren zij de waarde van de spaarpunten die door de consumenten bij elkaar worden vergaard.
Stichtingen en hulporganisaties kunnen zich gratis aanmelden. Ze mogen zich alleen aansluiten als ze het keurmerk van de Raad voor Financiële Betrouwbaarheid hebben of als ze bezig zijn zo’n keurmerk te verwerven. Consumenten betalen eenmalig vijf gulden als ze een spaarpasje aanvragen.
Braal noemt de achtergrond van zijn initiatief „zakelijk-ideëel”. Hij denkt dat het door hem opgezette spaarsysteem kan bevorderen dat bijbelgetrouw Nederland meer in eigen kring gaat kopen. Bovendien zullen de inkomsten van ideële organisaties door het initiatief wellicht gaan stijgen.
Tegelijkertijd verhult hij niet dat er ook commerciële belangen in het spel zijn. „We zullen het heel zakelijk invullen”. Het dienstverlenende bedrijf moet rond zien te komen met de bijdrage van de winkeliers. De opgespaarde punten komen rechtstreeks ten goede aan de organisatie die door een deelnemer wordt uitgekozen. „Dat zal te zijner tijd door een accountant worden gecontroleerd”.
Volgens Braal is er veel belangstelling voor zijn initiatief. Of deze interesse ook in daden wordt omgezet, is nog de vraag. Volgende week treedt Diakonia op de beurs Stand van Zaken voor het eerst publiekelijk naar buiten. „Hopelijk komt er een reactie op gang”, aldus Braal.
Hij schat de potentiële doelgroep voor het spaarplan op 200.000. Binnen een jaar hoopt hij 100.000 kaarthouders binnen te hebben. Tegen die tijd moeten ook enkele duizenden ondernemers zich hebben aangesloten. „De zou het een aanfluiting vinden als zo’n initiatief het in christelijk Nederland niet zou halen”.
RMU en VRO
Alhoewel ook de RMU een voorvechter is van handhaving van de zondagsrust, is deze organisatie niet van plan de spaarkaart van Diakonia gratis onder haar leden te verspreiden. „Vorig jaar kwam er iemand bij ons op kantoor die verwachtte dat we zijn agenda’s, waarin de week op zondag begint, zouden verspreiden. We vinden de ideeën prima, maar we kunnen er niet aan beginnen om dergelijke commerciële initiatieven te steunen”, aldus directeur P. Schalk. Braal heeft met hem over het plan gesproken. „Hij denkt dat er revenuen te behalen zijn voor zichzelf en voor goede doelen. De hoop dat het initiatief slaagt, dat gun ik hem van harte”.
Ook de Verenigde Reformatorische Ondernemingen (VRO) hebben met Braal contact gehad.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's