Kabinet laconiek onder Chinese „afstraffing”
Ambassadeur wordt niet uit Peking teruggeroepen
DEN HAAG - De Nederlandse regering is niet bang dat de relatie met China zal verslechteren. De betrekkingen, ook de economische, zullen binnen afzienbare tijd weer normaal zijn, ondanks het feit dat China gisteren uit boosheid over het Nederlandse protest tegen het Chinese mensenrechtenbeleid het bezoek van een zware economische missie onder leiding van minister Wijers (Economische Zaken) heeft afgezegd.
Volgens een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken is de afzegging „een politiek gebaar van China, dat niet noodzakelijkerwijs gevolgen voor de economische samenwerking heeft”. Van een crisis in de betrekkingen is geen sprake: de Nederlandse ambassadeur wordt niet teruggeroepen en de Nederlandse politiek jegens China blijft ongewijzigd, aldus de woordvoerder.
De Chinese regering zegde het bezoek dat Wijers met vijftig Nederlandse ondernemers in juni aan China zou brengen af omdat minister Van Mierlo als voorzitter van de Europese Unie kritiek op de schendingen van de mensenrechten in het land heeft geleverd. Wijers zei gisteren „teleurgesteld” te zijn over het Chinese besluit, maar hij steunt het beleid van Van Mierlo volledig.
„Van Mierlo heeft als voorzitter van de EU steun gezocht voor een VN-resolutie over de mensenrechten. Dat past binnen het kabinetsbeleid, dat wil dat economische betrekkingen binnen bepaalde politieke randvoorwaarden moeten vallen. China moet weten dat dat bij het zaken doen met Nederland hoort”, zei Wijers gisteren.
Bolkestein
Van Mierlo heeft volgens Wijers niets nieuws gezegd. „Maar als klein land worden we nu afgestraft”. Hij zei dat het uitstel niet tot afstel zal leiden. „Wat mij betreft kunnen we nog deze kabinetsperiode met een missie naar Peking”.
Ook van politici buiten het kabinet heeft Van Mierlo steun voor zijn beleid gekregen, zelfs van VVD-leider Bolkestein, die over het algemeen van mening is dat de Nederlandse (economische) belangen het buitenlands beleid moeten bepalen. „De toestand in China”, aldus Bolkestein, „is lamentabel. Het is terecht dat de Europese Unie die de afgelopen jaren steeds heeft veroordeeld. De Airbus-landen hebben daar nu een stokje voor gestoken. Dat bewijst maar weer eens dat de voorzitter van de Unie niet meer, maar minder macht heeft”.
De ‘Airbus-landen’ zijn Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië. Zij jagen op een Chinese miljardenorder voor de Europese vliegtuigbouwer Airbus. Om die reden frustreerden zij Van Mierlo’s actie tegen Peking.
Kritiek
Werkgeversvoorzitter Blankert is wel kritisch over Van Mierlo’s beleid. Hij vindt dat „Nederland onvoldoende begrip heeft voor de gevoeligheden bij de Chinezen wanneer zij in het openbaar gekapitteld worden”. Blankert wees erop dat het niet doorgaan van de missie geld gaat kosten, waarschijnlijk zelfs zo’n 1,5 miljard gulden. Een aantal contracten lag klaar voor ondertekening. Door uitstel van de missie komen Nederlandse bedrijven te laat voor die projecten.
Bolkestein viel Blankert niet bij. Hij noemde diens opmerkingen „jammer”. PvdA-woordvoerder Van Traa hekelde het Chinese optreden als ”semi-chantage”. Leers (CDA) daarentegen schreef het niet doorgaan van de missie toe aan „het onhandige gemanoeuvreer en geklungel van Van Mierlo”.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 16 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's