Den Helder Airport slaat vleugels uit
„Niet alleen leunen op helikoptervervoer boorplatforms”
DEN HELDER (ANP) - Den Helder Airport, de civiele medegebruiker van het Marinevliegkamp de Kooy, wil meer dan alleen maar thuishaven zijn voor de helikopters die pendelen tussen het vasteland en de tientallen boorplatforms in de Noordzee.
De directie wil in de toekomst vooral ook gewone vhegtuigen naar Den Helder halen. „Een logische ontwikkeling”, zegt directeur R. Hijmans. „We zijn nu voor ruim 90 procent afhankelijk van de offshore-industrie. Dat betekent dat we kwetsbaar zijn”.
Hijmans is in 1994 ruw met zijn neus op de feiten gedrukt. De oliewinning op de Noordzee vertoonde dat jaar ineens een forse dip. „Het is in de jaren daarna weer bergopwaarts gegaan, maar we weten allemaal dat het op enig moment echt minder wordt. Als wij nog maar de helft van het huidige aantal helivluchten kunnen uitvoeren, hebben we een groot probleem”.
Groei
Begin jaren zestig verrezen de eerste boorplatforms op de Noordzee. De gemeente Den Helder haakte daar gretig op in. Aan de rand van de stad kwam een bescheiden veldje waar helikopters tonden landen en opstijgen. Een dergelijke voorziening was nodig om de bemanningen aan boord van de kunstmatige eilanden af te lossen.
Met de groei van de offshore-industrie nam ook het heli-verkeer toe. Begin jaren tachtig verhuisde de civiele luchthaven met financiële steun van olieraaatschapijen naar het terrein van Marinevliegkamp de Kooy. De meest voor de hand liggende keus, aldus Hijmans. Sedert 1990 zijn alle activiteiten ondergebracht in een vennootschap waarvan de aandelen elk voor 50 procent in handen zijn van de gemeente en KLM ERA Helicopters.
Vorig jaar maakten 100.000 passagiers gebruik van Den Helder Airport. Hijmans hoeft aan het eind van het jaar dan ook niet zijn hand op te houden om verliezen te dekken, zoals op veel andere, kleine vliegvelden wel het geval is. Den Helder Airport werkt met een positieve exploitatie.
Toeristisch verkeer
Het eenzijdige passagiersaanbod baart de directie echter in toenemende mate zorgen. Zakencharters naar bestemmingen in heel Europa, dagtochtjes naar Londen en bij voorkeur ook een paar vaste lijndiensten moeten daar verandering in brengen, vindt directeur Hijmans. „We zijn klein maar hebben desondanks veel te bieden. Een groot en vooral goedkoop parkeerterrein, geen lange wachttijden bij het inchecken en een ruim 1200 meter lange baan waarvan vliegtuigen tot het formaat van een Fokker 50 gebruik kunnen maken”.
Hijmans erkent dat hij niet onder de lage prijs kan gaan zitten die sommige maatschapijen op Schiphol berekenen voor een retourtje Londen. „Daar staat tegenover dat de mensen daar veel geld kwijt zijn om er te komen of om hun auto te parkeren. Bovendien moeten ze op tal van plaatsen lang in de rij staan”.
Nieuwe hangars
De bedrijvigheid op en rondom Den Helder Airport is de afgelopen vijf jaar behoorlijk gegroeid. Begin jaren negentig werkten er nog maar 47 mensen, nu zijn er dat 192. Een aantal toonaangevende bedrijven heeft er een vestiging, zoals KLM, Schreiner Airways en de Nederlandse Aardolie Maatschappij. De bouw van onder meer enkele nieuwe hangars staat op stapel, evenals de aanleg van nieuwe platforms. Bovendien is het vrijwel zeker dat zich nog voor het einde van het jaar een bedrijf vestigt dat in licentie een klein kunststof vliegtuigje gaat bouwen. Dat levert nog eens 25 hoogwaardige arbeidsplaatsen op.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's