Spijt over en kritiek op slepende GVB-affaire
Voormalige wethouder Amsterdam stapt uit ROA
AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse gemeenteraad heeft gisteren in meerderheid spijt betuigd over de opstelling bij het debacle rond het gemeentevervoerbedrijf GVB. Wethouder G. ter Horst overleefde moties van wantrouwen van de kleine oppositiepartijen. De GVB-affaire lijkt echter nog niet voorbij. Er komt onderzoek naar mogelijke bestuurlijke manipulatie van de GVB-begroting van 1994.
De gemeenteraad debatteerde gisteren over het vernietigende rapport van de commissie-Van der Zwan. Die concludeerde dat het Amsterdamse gemeentebestuur zelf verantwoordelijk is voor de slechte positie van het GVB. Verantwoordelijke wethouders verzuimden jarenlang, vanaf 1986, in te grijpen en de gemeenteraad liet zich in slaap sussen. Het GVB kampt inmiddels met een tekort van 100 miljoen gulden. Er staat een ingrijpende reorganisatie op stapel.
De meeste politieke partijen in Amsterdam staken de hand gisteren in eigen boezem. De raad was onvoldoende alert op de verslechterende positie van het GVB, aldus een motie van PvdA, VVD en D66. De meeste politiek betrokkenen bij het GVB-debacle zijn inmiddels niet meer in Amsterdam actief. De PvdA had de meeste voormalige wethouders laten opstappen. Dat geldt niet voor de huidige staatssecretaris De Grave, voormalig wethouder financiën, die de rekening voor het GVB wel heeft verwaarloosd, aldus de PvdA. De eigen VVD noemde hem zachtmoedig.
Bungelen
De raad uitte forse kritiek op voormalig GVB-wethouder Ten Have (D66), nu raadslid. Hij geeft zijn vertegenwoordigende rol in het Regionaal Orgaan Amsterdam (ROA) op. Ten Have suste als wethouder de raad. Bovendien zou hij de GVB-conceptbegroting voor het verkiezingsjaar 1994, dat een tekort van 30 miljoen gulden aangaf, hebben bijgesteld tot een begroting op nul.
Voorzitter van de ondernemingsraad G. Geldhof heeft die beschuldiging bij de commissie-Van der Zwan herhaald. Het CDA neemt het huidige college het kwalijk dat het zich achter de conclusie stelt van Van der Zwan, die geen bewijs van een bestuurlijke ingreep vond. Op initiatief van D66 komt daar nu nog een onderzoek naar. Als daar toch bestuurlijk ingrijpen op de begroting uit blijkt, laat de PvdA de eigen wethouder Ter Horst alsnog vallen. De wethouder bungelt daardoor in feite totdat de uitkomst van het onderzoek bekend is.
Draai om de oren
Ter Horst, GVB-wethouder vanaf 1994, nam de verantwoordelijkheid voor wat er bij het GVB is gebeurd. De raadsleden vonden dat ze achteraf gezien eerder had moeten ingrijpen dan in 1995. In 1994 had de raad al een notitie waarin de voormalige GVB-directeur een tekort van 26 miljoen gulden voorspelde. Ter Horst vond die notitie onder de maat en vertrouwde de haar voorgespiegelde cijfers niet. Daarom wachtte ze een rapport van onderzoeksbureau Moret Ernst and Young af, waarin uiteindelijk medio 1995 het forse tekort bleek.
Wethouder Peer van financiën gaf de nieuwe directie van het GVB een draai om de oren over uitlatingen dat er mogelijk honderden miljoenen guldens nodig zijn om achterstallig onderhoud weg te werken. Peer vond die uitlatingen onverstandig zonder overleg met de politiek vooraf en verzocht de GVB-directie klemmend de mond te houden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 april 1997
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's